buitenland

Hongarije: wij nemen niet één Syriër terug uit Duitsland

Door Emile Kossen - 11 november 2015

De Hongaarse regering is niet van plan Syriërs die via Hongarije naar Duitsland zijn gereisd terug te nemen. De Duitsers kondigden dinsdag aan het Dublin-akkoord weer te gaan naleven.

Dat houdt in dat Berlijn Syriërs wil gaan terugsturen naar de EU-landen waar ze als eerste zijn geregistreerd. Dat zijn in veel gevallen Oost-Europese landen. Het Duitse voornemen is om Syriërs terug te sturen naar alle lidstaten van de Europese Unie, met de uitzondering van Griekenland.

‘Uitnodiging om naar Europa te komen’

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zegt tegen het Hongaarse persbureau MTI dat de Hongaren ‘geen enkele Syriër’ uit West-Europa zullen terugnemen. ‘Los van wat uitzonderingen houdt niemand zich meer aan het akkoord,’ legt Szijjarto de keuze uit.

De minister zegt helemaal klaar te zijn met de voortdurende opmerkingen van Duitse politici. ‘Ze zijn onverantwoord bezig’, aldus Szijjarto. Het gevolg is dat ‘sommige migranten hun uitspraken zien als uitnodigingen om naar Europa te komen.’

Grenshek

Hongarije heeft zijn grenzen met Kroatië en Servië met hekken afgesloten en is een fel tegenstander van de Europese plannen om migranten te herverdelen. ‘Het is fysiek onmogelijk om als migrant Hongarije binnen te komen, dus het lijkt me ook onredelijk om Syriërs terug te sturen naar Hongarije,’ aldus de minister.

Afgelopen zomer wilden grote aantallen migranten via Hongarije naar Duitsland reizen, maar door het strenge asielbeleid komt momenteel bijna niemand meer naar het land. In de eerste dagen van november werden nog maar tien migranten per dag aangehouden door de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.