buitenland

‘Huisbaas terroristen Parijs moet van hun plannen hebben geweten’

Door Elif Isitman - 24 november 2015

De verhuurder van het Parijse appartement waar drie mensen bij een politie-inval werden gedood, moet hebben geweten van de terroristische motieven van de huurders. ‘Hij kan onmogelijk niet op de hoogte zijn geweest dat hij deelnam aan een terroristische organisatie’.

Dat zei de Franse openbaar aanklager François Molins dinsdagavond tijdens een persconferentie.

Verhuurder

Franse agenten waren op 18 november in een zeven uur durend vuurgevecht verwikkeld met personen in een appartement in de wijk Saint Denis ten noorden van Parijs. Dat was slechts vijf dagen na de gecoördineerde IS-aanslagen in Parijs, waarbij in totaal 130 mensen werden gedood. Het Franse Openbaar Ministerie zal de rechter nu vragen om een formeel onderzoek naar de rol van Jawad Bendaoud, de verhuurder van het appartement.

De Franse aanklager had nog een opmerkelijke mededeling tijdens de persconferentie. Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, was vlakbij de concertzaal Bataclan terwijl de gijzeling daar nog aan de gang was. Hij werd in de buurt geregistreerd door beveiligingscamera’s.

Daarnaast zou Abaaoud daarbij ook plannen hebben gehad om op 18 of 19 november met een andere terrorist een zelfmoordaanslag te plegen in de Parijse zakenwijk La Défense, meldt Het Nieuwsblad. De Belgische jihadist werd op 18 november gedood bij de antiterreuractie van de Franse politie in Saint Denis.

Antiterreuractie

In het Bataclan, waar voor de gijzeling een concert van de Eagles of Death Metal aan de gang was, werden 89 mensen doodgeschoten. Abaaoud was een van de schutters die verschillende terrassen in de Franse hoofdstad beschoot. Na zijn schietpartijen is hij dus naar het Bataclan gegaan.

Abaaoud werd ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, waaronder de mislukte aanslag op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Hij zou de aanslagplegers vanuit Syrië hierheen hebben gestuurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.