buitenland

IS-terrorist opgepakt in Italië na bootreis met migranten

Door Thomas Borst - 09 november 2015

De veroordeelde terrorist Ben Nasr Mehdi is vorige maand opgepakt op het Italiaanse eiland Lampedusa. Hij deed zich voor als vluchteling en gaf een valse naam op, maar een analyse van zijn vingerafdrukken onthulde zijn ware identiteit.

Mehdi probeerde asiel aan te vragen in Noord-Europa, nadat hij een boottocht over de Middellandse Zee naar Italië had gemaakt, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. De Italiaanse marine had de boot met tweehonderd migranten eerder in veiligheid gebracht.

Politie heeft de 38-jarige Mehdi en een drietal mannen dat de boottocht organiseerde vervolgens ondervraagd. De agenten concludeerden dat de Tunesiër een zeer gevaarlijke terrorist is en lieten hem overdragen aan Tunesische autoriteiten. Het nieuws werd verzwegen zodat er geen paniek zou uitbreken in Italië.

Gevaarlijke reputatie

De terrorist heeft een gevaarlijke reputatie omdat hij banden onderhield met terreurgroep Islamitische Staat (IS). Zo zou hij als contactpersoon werken voor netwerken van jihadisten en stond bekend als een explosievenexpert.

Mehdi werd in 2007 veroordeeld voor een celstraf van zeven jaar, omdat hij plannen zou hebben gesmeed voor terroristische aanslagen voor een aan IS gekoppelde terreurgroep. Op basis van 25 telefoontaps tussen Mehdi en terroristen in de Damascus, werd hij gearresteerd.

Vrijlating

Na zijn vrijlating in het zuiden van Italië, werd hij het land uitgezet en moest hij terugkeren naar Tunesië. Italiaanse autoriteiten beschouwen hem als een van de gevaarlijkste terroristen die ooit in Italië heeft geopereerd.

De Italiaanse minister Angelino Alfano van Binnenlandse Zaken zei eerder dat er geen bewijzen waren voor de aanwezigheid van islamitische terroristen op de migrantenboten. Andere politici hadden daar wel voor gewaarschuwd. Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog niet geregeerd op de arrestatie van Mehdi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.