buitenland

Italië onderschept lading Turkse wapens met bestemming België

Door Servaas van der Laan - 27 november 2015

De Italiaanse douane heeft een grote handel wapens in beslag genomen in de haven van Triest. Voor de uit Turkije afkomstige wapens ontbraken de juiste papieren.

Het gaat om een lading van achthonderd geweren van het merk Winchester afkomstig uit een Turkse wapenfabriek, blijkt uit een verklaring van de Italiaanse ‘FIOD’.

Nederlands kenteken

In de haven van Triest waren de wapens in een vrachtwagen met Nederlands kenteken geladen. De Turkse chauffeur stond op het punt om de wapens af te leveren in België.

Bij een extra controle van de Italiaanse douane bleek dat de papieren van het transport niet in orde waren. Voor de vracht was geen toestemming gevraagd bij de autoriteiten. Voor een wapentransport is dit verplicht. Italiaanse justitie is een onderzoek gestart naar de Turkse leverancier wegens niet-geautoriseerde wapenhandel.

Extra controles

‘Dit is een belangrijke onderschepping,’ benadrukt hoofdofficier Carlo Mastelloni in de Italiaanse krant La Stampa. In de haven van Triest passeren geregeld wapentransporten, maar het is de eerste keer dat zo’n grote lading zonder de juiste papieren wordt onderschept.

De onderschepping is het resultaat van extra veiligheidsmaatregelen die zijn genomen door de Italiaanse douane. Gabriele Baron van de fiscale recherche: ‘We houden in deze periode met de grootste nauwkeurigheid in de gaten wat er in de haven voorbijkomt.’ De haven van Triest ziet jaarlijks 250.000 ladingen van en naar Turkije passeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.