buitenland

Klimaatactivisten misdragen zich in Parijs: 300 arrestaties

Door Emile Kossen - 30 november 2015

De Franse politie heeft meer dan driehonderd mensen opgepakt die zondag in Parijs protesteerden rondom de VN-klimaattop. De betogingen in de Franse hoofdstad liepen flink uit de hand.

Op de Place de La République riepen klimaatactivisten politici op meer te doen om de opwarming van de aarde te stoppen. Bij de acties gooiden gemaskerde demonstranten met flessen en petanqueballen naar de politie, die daarna traangas inzette.

Franse media meldden in eerste instantie dat rond de honderd mensen bij de demonstraties werden opgepakt, maar de Franse politie zegt nu dat dit er drie keer zoveel zijn. Van de 341 gearresteerden zitten nog 317 mensen vast.

‘Schandalige actie’

Na de aanslagen in Parijs werd door de regering besloten demonstraties in de Franse hoofdstad te verbieden, maar daar trokken de demonstranten zich weinig van aan. Ze vernielden onder meer plekken waar rozen en waxinelichtjes waren neergelegd om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken.

De Franse president François Hollande noemde de gewelddadige demonstratie ‘een schandalige actie’. Premier Manuel Valls zei dat ‘wie geen respect heeft voor deze plek, heeft ook geen respect voor de herinnering aan de slachtoffers.’

Klimaattop

Maandagochtend wordt de klimaattop officieel geopend. Meer dan 150 regeringsleiders komen gedurende twaalf dagen samen om te vergaderen over het klimaat en de uitstoot van broeikasgassen. Een akkoord met daarin bindende afspraken wordt niet verwacht: onder meer de Verenigde Staten en Canada willen liever een akkoord op vrijwillige basis.

Om de veiligheid in Parijs te waarborgen zullen tijdens de top duizenden agenten en militairen op de been zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.