buitenland

Koerden: ‘Sinjar heroverd, IS op de vlucht geslagen’

Door Elif Isitman - 13 november 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is uit de Iraakse plaats Sinjar verdreven. Donderdag begonnen Koerdische peshmerga-milities in samenwerking met Jezidi-strijders een grondoffensief om de stad op de terroristen te heroveren.

En dat is inmiddels gelukt, melden Koerdische bronnen aan persbureau Reuters.

Eerder op vrijdagochtend wisten de peshmerga enkele strategische plekken, waaronder een belangrijke graansilo, een cementfabriek en een ziekenhuis, in de stad te heroveren. ‘IS is verslagen en op de vlucht,’ twitterde de Koerdische regionale veiligheidsdiensten. Ook werd een belangrijke toevoerroute heroverd tussen IS-bolwerken in het oosten van Syrië en het bezette Mosul, in Irak.

Strategisch punt

Donderdag begon het offensief tegen IS in Sinjar, met ongeveer 7.500 strijders. Vanuit de lucht werd de militie gesteund door de Amerikanen. Al vrij snel wisten de Koerden enkele dorpjes rondom Sinjar te heroveren. De Koerden willen een bufferzone rondom Sinjar creëren om de inwoners te beschermen tegen langeafstandsaanvallen van buitenaf.

De stad Sinjar ligt op een strategisch punt vlakbij het Sinjar-gebergte en naast een grote snelweg die tussen Mosul in Irak en het Syrische IS-bolwerk Raqqa loopt. De stad werd meer dan een jaar geleden ingenomen door IS. Het Sinjar-gebergte wordt vooral bewoond door de Jezidi’s, een etnische minderheid in Irak.

Seksslaven

Toen IS de stad binnenviel, werden duizenden van hen de bergen ingedreven. Mannelijke Jezidi’s werden afgeslacht, terwijl vrouwen en kinderen als (seks)slaven werden verhandeld. De bezetting van Sinjar was voor de Amerikanen de aanleiding om te starten met het uitvoeren van luchtaanvallen.

Het is de tweede vermoedelijke overwinning op IS op vrijdag: eerder op de ochtend werd bekend dat de beruchte IS-beul Mohammed Emwazi, beter bekend als Jihadi John, is gedood door een Amerikaans bombardement.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.