buitenland

Krim zonder stroom: sabotage door Oekraïense nationalisten?

Door Tom Reijner - 22 november 2015

Op het schiereiland de Krim, dat begin vorig jaar door Rusland werd geannexeerd, zijn bijna 1, 8 miljoen mensen getroffen door stroomuitval. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

De directeur van een energiebedrijf op de Krim zegt dat het hele eiland in de nacht van zaterdag op zondag zonder stroom kwam te zitten, en plotseling in het donker zat. De autoriteiten hebben ziekenhuizen aangesloten op de noodstroomvoorziening.

Het ministerie van Noodgevallen op de Krim heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft hulpdiensten in staat van paraatheid gebracht – mochten zij nodig zijn om de ontstane crisis op het schiereiland in goede banen te leiden.

Sabotage

Het gaat hier niet om een ‘toevallige’ stroomstoring, melden Russische media. Volgens staatspersbureau TASS zijn de hoogspanningsmasten op het Oekraïense vasteland opgeblazen.

De vier masten staan in de havenstad Cherson. Hoe de masten precies zouden zijn gesaboteerd, is nog onduidelijk. Reuters meldt, op basis van Russische media, dat deze sabotage het werk is van Oekraïense nationalisten.

Een Oekraïense politieofficier die op de bewuste plek in Cherson is gaan kijken, heeft volgens het persbureau op zijn Facebook-pagina gezegd dat de masten inderdaad zijn opgeblazen, maar wilde verder geen details geven. Russia Today schrijft dat de radicale Oekraïense groep Rechtse Sector (Pravy Sektor) pogingen om de masten te repareren, zou hebben tegengehouden.

Annexatie

De Krim was tot begin 2014 onderdeel van Oekraïne, maar werd in dat jaar door het Kremlin geannexeerd. Dat gebeurde nadat de bevolking zich in een referendum met een overgrote meerderheid had uitgesproken voor aansluiting bij Rusland.

De annexatie, en de daaropvolgende opstand van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, leidde tot grote spanningen tussen het Westen en Rusland, met sancties over en weer. De laatste tijd is de kou wat uit de lucht, doordat het bestand, dat werd afgesproken in Minsk, redelijk goed wordt nageleefd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.