buitenland

Merkel: geen stem in terugkeerbeleid Syriërs

Door Thomas Borst - 11 november 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel was niet op de hoogte van het besluit om het Dublin-akkoord weer leidend te maken voor de Duitse regering. Het akkoord is opnieuw ingevoerd zonder haar stem.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken besloot dinsdag dat de afspraken van het akkoord weer moeten worden nageleefd. Asielzoekers die eerst geregistreerd zijn in andere EU-landen, moeten daar naar worden teruggestuurd. Dat is mede besloten vanwege de enorme aantallen asielzoekers in Duitsland.

Gastvrij

Merkel is niet gehoord bij die beslissing, laat een woordvoerder van de bondskanselier woensdag in Berlijn weten. Volgens de bondskanselier blijft Duitsland zich gastvrij opstellen ten opzichte van migranten. Er verandert niets aan de wijze waarop het land de afgelopen maanden met asielzoekers is omgegaan.

Het akkoord van Dublin schrijft voor dat het EU-land waar een asielzoeker als eerste is binnengekomen, ook verantwoordelijk is voor de asielprocedure – met uitzondering van Griekenland.

De herinvoering van het akkoord is volgens Merkels woordvoerder alleen besloten door het ministerie van Binnenlandse Zaken; ook vluchtelingencoördinator Peter Altmeier wist nergens van.

Achterhaald

Merkel deed het akkoord begin oktober af als ‘achterhaald‘. ‘Het was goed bedacht, maar in de huidige omstandigheden blijkt het verouderd,’ zei ze op het Europees Parlement in het Franse Staatsburg.

Door de enorme aantallen asielzoekers die de afgelopen maanden naar Europa zijn getrokken, besloot de Duitse regering de afspraken van het Dublin-akkoord in augustus te negeren. Duitsland wilde zo de migratieproblemen van Griekenland, Italië en Hongarije deels wegnemen.

Hongarije

De Hongaarse regering heeft woensdag al aangegeven geen Syriërs uit Duitsland aan te nemen die in Hongarije zijn geregistreerd. Minister Peter Szijjarto zei tegen het Hongaarse persbureau MTI dat niemand zich – op enkele uitzonderingen na – nog aan het Dublin-akkoord houdt.

Dat Duitsland heeft aangegeven Syriërs terug te gaan sturen naar Hongarije, valt niet in goede aarde bij Szijjarto. Hij vindt dat de Duitse politici onverantwoord bezig zijn met hun uitlatingen. ‘Sommige migranten zien hun uitspraken als uitnodigingen naar Europa te komen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.