buitenland

Merkel wil het niet, De Maizière wel: een migrantenquotum

Door Tom Reijner - 26 november 2015

Het aantal migranten en vluchtelingen dat naar Europa komt, moet worden begrensd. Het is daarom noodzakelijk dat er een ‘vluchtelingenquotum’ wordt ingesteld.

Alleen mensen die duidelijk bescherming nodig hebben, zouden nog welkom zijn, zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière in een donderdag verschenen interview in de Oostenrijkse krant Der Standard.

Wir schaffen das

Het gaat hier om mensen uit bijvoorbeeld Syrië en Irak, die ‘gezamenlijk zullen worden uitgezocht’ – als het aan De Maizière ligt. Als het quotum is bereikt, moeten er volgens hem niet nog meer migranten binnenkomen.

Maar wat is dan de bovengrens? Daarover wilde De Maizière niets kwijt. ‘Wanneer de quota zijn gevuld, zijn er geen inreismogelijkheden meer dit jaar,’ is feitelijk het enige dat hij zegt. Het is volgens hem wel belangrijk dat het beleid ‘genereus’ blijft.

Zijn uitlatingen komen een dag nadat partijgenoot en bondskanselier Angela Merkel had aangegeven vast te houden aan haar opendeurpolitiek ten aanzien van migranten. ‘Wir schaffen das‘ – dit kunnen we, zei zij eerder.

Duitsland is volgens haar welvarend en krachtig genoeg om de enorme migrantenstroom, die zij met haar opmerkingen zelf op gang bracht, het hoofd te bieden. Een limiet voor het aantal vreemdelingen is voor de bondskanselier uit den boze, want ‘asielrecht kent geen plafond‘.

Winterweer

Het aantal vreemdelingen dat zich meldt aan de grenzen van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, neemt ondanks de almaar koudere omstandigheden niet af. In Passau, een Beierse plaats aan de Oostenrijkse grens waar veel migranten binnenkomen, ligt de temperatuur bijvoorbeeld maar net boven het vriespunt. In het weekeinde wordt er winterse neerslag verwacht.

Woensdag kwamen er nog zo’n 6.050 mensen aan, meldt een woordvoerder van de Beierse politie donderdag. In de dagen ervoor was de stroom vergelijkbaar. Het slechte weer heeft daar nog geen invloed op, zegt zij.

Sinds begin dit jaar zijn ruim 900.000 migranten geregistreerd in Duitsland, meldt het Beierse ministerie van Binnenlandse Zaken. De verwachting is dat het aantal voor dit jaar oploopt tot meer dan een miljoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.