buitenland

Migratie: EU wil ‘strakke afspraken’ met Turkije

Door Elif Isitman - 29 november 2015

De Europese Unie wil ‘strakke afspraken’ maken met Turkije om de migratiecrisis gezamenlijk aan te pakken. De EU is onder meer bereid om voor de komende 2 jaar ‘voorlopig’ 3 miljard euro beschikbaar te stellen om de opvang van migranten in Turkije te verbeteren.

Turkije moet er dan voor zorgen dat de grenzen dicht blijven zodat de migratiestroom naar Europa vanuit dat land naar nul terugloopt.

Cheque

‘Dit kost veel geld,’ zei premier Mark Rutte zondagmiddag voorafgaand aan de top met EU-regeringsleiders en de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Eerst zal Turkije zich moeten houden aan de gemaakte afspraken en met concrete resultaten moeten komen, aldus Rutte. Er zou geen ‘blanco cheque’ naar Turkije gaan.

EU-president Donald Tusk waarschuwde om ‘niet te naïef’ te zijn. Volgens hem is Turkije niet de enige sleutel tot het oplossen van de migratiecrisis. De bewaking van de buitengrenzen is een gezamenlijke EU-taak en die ‘kunnen we niet uit handen geven aan een ander land,’ zei Tusk.

Toetreding

Naast de financiële steun, kan Turkije ook rekenen op versnelde gesprekken over toetreding tot de EU en het visumvrij reizen van Turken naar de EU. Volgens Rutte gaat dit niet ten koste van alle gestelde criteria. Bij aankomst sprak Davutoglu van een ‘historische dag in het toetredingsproces en om de relatie met de EU nieuw leven in te blazen’.

Eerder op zondag werd bekend dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker met een aantal landen spreken over de opname van 400.000 extra migranten. Dit zijn migranten die momenteel nog in Turkije zitten. Voorwaarde voor de ‘overname’ is dat Turkije alle andere migranten bij de Griekse grens tegenhoudt. Rutte gaf zondag aan dat Nederland niet deelneemt aan het plan van Juncker en Merkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.