buitenland

Na twaalf jaar Kirchner kiest Argentinië een rechtse president

Door Liz Zoetekouw - 23 november 2015

Na twaalf jaar links beleid, is de rechtse Mauricio Macri, burgemeester van Buenos Aires, de nieuwe president van Argentinië. Vooral de liberalisering die hij belooft, zou een grote verandering zijn voor het land.

Duizenden aanhangers van Macri dansten en juichten toen zondagnacht werd verteld dat Macri 51,5 procent van de stemmen had en zijn linkse tegenstander Daniel Scioli slechts 48,5 procent.

Macri zelf deed ook een vreugdedans op het podium. In zijn overwinningsspeech zei hij: ‘Vandaag is een historische dag. Wat een emotie, wat een geluk, wat een hoop.’

Shift

Economische hervormingen zijn prioriteit in Macri’s politieke beleid. Dat beleid noemde Scioli in een van zijn verkiezingsspeeches ‘barbaars kapitalisme’. Argentinië is verdeeld over de economische kwestie: de middenklasse pleit voor een open economie, de armere klasse wil de sociale voorzieningen houden.

Naast de liberalisering die Macri wil invoeren, belooft hij het inflatieniveau te verlagen en de buitenlandse schuldenlast te verlichten. Verder wil hij in het buitenlandse beleid focussen op de Verenigde Staten en zich minder richten op Venezuela en Iran.

Kirchners

De Argentijnse economie stortte ineen in 2002, waarna de linkse Kirchners de macht kregen. De Britse krant the Guardian schrijft dat Nestor Kirchner en zijn vrouw Cristina Fernández de Kirchner ongelijkheid, werkloosheid, staatsschulden en interne integratie wilden aanpakken.

Na Nestor Kirchners dood in 2010 stegen het inflatieniveau en de armoede. Voor deze verkiezingen kon Fernández zich niet opnieuw beschikbaar stellen als kandidaat, maar ze had Scioli naar voren geschoven als partijvertegenwoordiger.

Macri

De toekomstige president komt oorspronkelijk uit het bedrijfsleven en zijn vader is een van de rijkste mannen in Argentinië. In 1991 was Macri twaalf dagen gekidnapt door corrupte agenten, die miljoenen eisten voor zijn vrijlating. Een duidelijk verschil met Fernández, wier vader buschauffeur was.

‘Dit is het einde van corruptie,’ zei een van Macri’s aanhangers tegen the Guardian. ‘We hebben nu iemand die niet rijker wil worden dan hij al is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.