buitenland

NAVO vergadert over neerschieten Russisch toestel

Door Servaas van der Laan - 24 november 2015

Het Turkse leger heeft een Russisch, militair toestel neergeschoten boven de Turks-Syrische grens. Het toestel zou het Turkse luchtruim hebben willen binnendringen, maar Rusland ontkent dat.

Turkse F16’s hebben dinsdag een Russische gevechtstoestel dat Turkije wilde binnenvliegen, uit de lucht geschoten, meldt de Turkse regering.

Waarschuwingen genegeerd

Volgens Turkije gaat het om een SU-24 gevechtsvliegtuig van Russische makelij. Dit type toestel wordt zowel door het Syrische als het Russische leger gebruikt.

Het militaire toestel zou onderweg naar het Turkse luchtruim zeker tien waarschuwingen hebben genegeerd. Turkse F16-piloten besloten vervolgens het vliegtuig neer te halen.

Neergehaald

Een woordvoerder van het Kremlin sprak van een ‘zeer serieus incident’, maar hij vond het nog te vroeg om ‘conclusies te trekken’. Wel zegt het Russische ministerie van Defensie dat de SU-24 nooit het Turkse luchtruim is binnengegaan.

Turkije heeft de NAVO-landen bijeengeroepen voor een extra vergadering over deze kwestie. In Brussel zal de situatie om 17.00 uur worden besproken.

Piloten

Het toestel kwam neer bij Yamadi, nabij Latakia op de Turks-Syrische grens. In dit gebied wonen veel Turkmenen. De piloten van het gevechtsvliegtuig zijn met een schietstoel uit het vliegtuig gesprongen. Volgens CNN Türk is één van de piloten opgepakt door de Turkmeense rebellen. Van de andere piloot ontbreekt nog ieder spoor.

Een rebellengroep in het noordwesten van Syrië heeft via internet beelden verspreid van een Russische piloot die kennelijk is omgekomen. Het getoonde stoffelijk overschot is volgens de groepering, die zich Tiende Brigade noemt, van een van de piloten uit de Su24. Volgens de laatste berichten zijn beide Russische piloten door Turkmenen doodgeschoten.

Waarschuwingen

Het is eerder voorgekomen dat Turkije een Syrisch toestel neerhaalde dat aanstalten maakte het Turkse luchtruim binnen te dringen.

Eerder deze maand schond ook een Russisch gevechtsvliegtuig het Turkse luchtruim. Turkije heeft Rusland toen laten weten dat dit niet nog een keer moet gebeuren.
http://www.youtube.com/watch?v=1h1VIEzw5Ak

Turkije en de Verenigde Staten waarschuwden Rusland dat het goed mogelijk is dat een Russisch toestel zou kunnen worden neergeschoten als het NAVO-luchtruim binnendringt.

‘De Turkse regels zijn van toepassing op alle vliegtuigen,’ zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu begin vorige maand. ‘Of ze nou Syrisch of Russisch zijn.. de nodige stappen zullen worden genomen, zelfs als het om een vogel gaat.’

Het is de eerste keer sinds 1950 dat een Russisch toestel is neergeschoten door een NAVO-land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.