buitenland

Nu kan het opeens wel: Turkije houdt 1.300 migranten tegen

Door Servaas van der Laan - 30 november 2015

Een dag na het sluiten van een deal met de Europese Unie (EU) heeft Turkije 1.300 migranten tegengehouden aan de westkust. De migranten stonden op het punt de oversteek naar het Griekse eiland Lesbos te wagen.

Dat bevestigt de Turkse kustwacht aan persbureau Reuters.

Lesbos

Het gaat om Syriërs, Irakezen, Afghanen en Iraniërs en drie mensensmokkelaars die werden aangetroffen in het plaatsje Ayvacik in het westen van Turkije. Dit is een bekende oversteekplaats van Turkije naar het Griekse eiland Lesbos.

De migranten zijn overgeplaatst naar een detentiecentrum van waaruit ze zullen worden uitgezet. Het gaat om de eerste grote, gecoördineerde actie van de Turkse grenswachten in maanden. Al die tijd stond Turkije toe dat honderdduizenden migranten op illegale wijze naar Europa trokken. Ruim 3.500 migranten overleefden de overtocht over de Middellandse Zee dit jaar niet.

Deal

Zondag maakte de EU verdergaande afspraken met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis.

Turkije beloofde migranten tegen te zullen houden in ruil voor 3 miljard euro en ‘versnelde gesprekken’ over toetreding tot de EU en visumvrij reizen van Turkije naar de EU.

Volgens premier Mark Rutte (VVD) gaat dit niet ten koste van alle gestelde criteria. Bij aankomst sprak zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu van een ‘historische dag in het toetredingsproces en om de relatie met de EU nieuw leven in te blazen’.


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.