buitenland

Obama: ‘IS kan pas worden vernietigd bij oplossing Syrië’

Door Tom Reijner - 19 november 2015

Zolang er geen politieke oplossing is in Syrië, is het vernietigen van Islamitische Staat (IS) niet mogelijk. De Syrische president Bashar al-Assad maakt geen deel uit van zo’n transitie.

Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama in de Filipijnse hoofdstad Manilla, schrijft persbureau Reuters.

Oorlog

Tijdens een vergadering met de nieuwe Canadese premier Justin Trudeau hield hij Iran en Rusland – twee bondgenoten van elkaar in het Syrische conflict – bovendien een keuze voor: de twee landen moeten beslissen of zij Assad blijven steunen, of op zoek naar een ‘wettige regering’ zodat Syrië ‘kan worden gered’.

Volgens Obama is het echt onmogelijk dat de ruim vier jaar durende oorlog kan worden gestopt, zonder dat Assad van het toneel verdwijnt. De Amerikanen hopen dat Rusland de Syrische president uiteindelijk laat vallen.

Begin november waren er al signalen dat het Kremlin aan het schuiven is. Moskou gaf te kennen dat het aanblijven van Assad ‘geen principekwestie’ is. ‘Wij spreken ons er niet over uit of Assad moet gaan of blijven,’ zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Alliantie

Obama werkt intussen, samen met Europese en Arabische bondgenoten, aan een nieuwe strategie: het losweken van Rusland uit de alliantie met Iran, schrijft The Wall Street Journal.

Dat zou vooral worden geprobeerd tijdens ontmoetingen tussen de Russische president Vladimir Poetin en leiders uit het Midden-Oosten. Hij moet ervan worden overtuigd dat Assads regeerperiode op een zeker moment stopt.

Een dergelijke stap moet de weg vrijmaken voor een meer gezamenlijke optreden tegen IS. Er waren woensdag ook berichten dat er een wapenstilstand aan zit te komen rond Damascus, tussen Syrische rebellen en regeringstroepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.