buitenland

Ook in Macedonië staat straks een hek tegen migranten

Door Tom Reijner - 28 november 2015

Het Macedonische leger is begonnen met het neerzetten van een hek op de grens met Griekenland. De omheining wordt neergezet bij een grensovergang waar veel migranten naartoe komen, om vanuit daar verder noordwaarts te reizen.

Soldaten slaan lange metalen palen in de grond, en rollen het gaas uit, meldt persbureau Reuters.

Preventief

Het is de bedoeling dat met de constructie de vele migranten die vanuit Griekenland toestromen, worden tegengehouden, een ‘preventieve maatregel’ volgens een regeringsfunctionaris. Eerder gebeurde dit al in Hongarije, die met hun aanpak succesvol bleken.

Syriërs, Afghanen en Irakezen worden bij de Grieks-Macedonische grens (246 kilometer lang) zonder veel problemen doorgelaten. Maar dat geldt niet voor migranten uit Iran, Pakistan en Marokko. Zij worden geweerd, waardoor er grote groepen van deze nationaliteiten bij de grens blijven zitten. Het gaat om zo’n duizend tot vijftienhonderd mensen bij het Griekse Idomeni.

Stenen

Deze opstopping leidde de afgelopen tijd tot onrust en protesten. Honderden Marokkaanse, Algerijnse en Pakistaanse migranten bestormden donderdag de grens tussen EU-lidstaat Griekenland, en Macedonië.

Ze eisten dat ze zouden worden doorgelaten. om hun reis naar West-Europa te vervolgen. Een aantal demonstrerende migranten gooide stenen naar de politie.

Anderen vielen neer op hun knieën en schreeuwden ‘Wij willen naar Duitsland‘. Sommigen wisten Macedonië binnen te rennen, maar werden door de politie teruggefloten. Een alternatieve route gaat straks mogelijk via Albanië, of Bulgarije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.