buitenland

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt (96) overleden

Door Elif Isitman - 10 november 2015

De voormalig West-Duitse bondskanselier van Duitsland Helmut Schmidt is overleden.

De politicus van de sociaaldemocratische SDP-partij stierf dinsdagmiddag in Hamburg. Zijn arts maakte het overlijden bekend. Schmidt was al langere tijd ziek. Hij werd 96 jaar oud.

Kettingroker

Schmidt werd in augustus van dit jaar opgenomen in het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen. In december daarvoor werd bekend dat hij ernstige gezondheidsproblemen had: hij was al tientallen keren korte tijd bewusteloos geraakt en was al aan zijn vijfde pacemaker vanwege hartproblemen. Schmidt stond bekend als een fanatieke kettingroker en gaf vooral de voorkeur aan mentholsigaretten.

Schmidt was van 1974 tot 1982 bondskanselier van West-Duitsland en volgde Willy Brandt op, die aftrad toen bleek dat een van zijn naaste medewerkers voor de DDR werkte. Schmidt werkte in zijn tijd als bondskanselier intensief samen met de Franse president Giscard d’Estaing.

In het binnenland had hij vooral te maken met een zware economische crisis en terreuraanslagen door de extreem-linkse Rote Armee Fraktion (RAF). Ook was de Koude Oorlog nog in volle gang.

In 1982 kozen de Duitse liberalen voor een samenwerking met de CDU van Helmut Kohl. Daarmee kwam een einde aan het bondskanselierschap van Schmidt. Na zijn tijd in de politiek, werd Schmidt publicist en mede-uitgever van het weekblad Die Zeit in Hamburg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.