buitenland

Poetin: ‘Dit is een steek in de rug door handlangers van terroristen’

Door Servaas van der Laan - 24 november 2015

De Russische president Vladimir Poetin heeft gereageerd op het neerhalen van het gevechtsvliegtuig door Turkije boven de Turks-Syrische grens. Volgens Poetin zal de actie gevolgen hebben voor de Turks-Russische relatie.

‘De tragedie van vandaag zal gevolgen hebben voor de Russisch-Turkse relaties. We zagen Turkije altijd als een bevriende staat’ zei Poetin dinsdag in een speciale persconferentie.

Dolkstoot

Volgens Poetin is het neerhalen van het gevechtsvliegtuig door Turkije ‘een dolkstoot in de rug’. ‘Blijkbaar haten ze onze vliegtuigen die terroristen bestrijden,’ vervolgde hij.

De Russische president ging expliciet in op de vermeende steun van Turkije aan terroristische groeperingen als Islamitische Staat en al-Nusra. ‘We weten al een tijdje dat veel ISIS-olie naar Turkije gaat en dat zo veel financiële steun door Turkije aan terroristen wordt gegeven’. ‘Wat vandaag is gebeurd, heeft niets te maken met een gevecht tegen terroristen. Dit was een dolkstoot in de rug door handlangers van terroristen,’ zei Poetin.

Geen gevaar

Hij onderstreepte dat het gevechtsvliegtuig geen enkele intentie had om Turkije kwaad te doen en dat het zich boven Syrisch grondgebied bevond omdat het bezig was met gerichte acties tegen Tsjetsjeense terroristen.

‘Ons vliegtuig is neergeschoten boven Syrisch grondgebied met een air-to-air-raket van een Turkse F-16. Het viel neer op Syrisch grondgebied op zo’n 4 kilometer van Turkije.’

Navo

Over de mogelijke steun van de NAVO aan Turkije zei Poetin: ‘wil de NAVO dan de belangen van ISIS steunen?’. ‘In plaats van direct contact op te nemen met ons, is Turkije, voor zover wij weten, direct in overleg gegaan met de NAVO om dit incident te bespreken, alsof wij een vliegtuig hebben neergeschoten in plaats van zij ons vliegtuig!’

De Turkse regering heeft nog niet op de woorden van Poetin gereageerd. De minister van Buitenlandse Zaken zei alleen dat Turkije volkomen in zijn recht stond om de soevereiniteit van het eigen luchtruim te beschermen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.