buitenland

Poetin hoeft niet te rekenen op Turkse excuses

Door Tom Reijner - 30 november 2015

De Turken gaan geen excuses aanbieden voor het neerhalen van de Russische jet, vorige week dinsdag. En de Russische president Vladimir Poetin is niet van plan om zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan te ontmoeten in Parijs, tijdens de klimaattop.

Voorlopig komt er dus geen einde aan de ruzie, die vorige week dinsdag ontstond.

Ruimhartige excuses

Een onderhoud met Erdogan staat niet op de agenda, zegt een woordvoerder van het Kremlin. Het verzoek daartoe kwam van de Turkse leider, die de spanningen na het neerhalen van de Russische jet SU-24 probeert te temperen.

Maar Moskou weigert: eerst moeten de Turken maar eens ruimhartig excuses aanbieden, en niet, zoals deze week gebeurde, een halfslachtige spijtbetuiging. Erdogan zei zaterdag tot zijn aanhangers dat hij de actie van de Turkse luchtmacht vorige week dinsdag betreurt.

Plicht

Dit had nooit mogen gebeuren, zei hij. Maar oprechte excuses gaan er niet komen, maakte de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag duidelijk in Brussel tijdens een bezoek aan de NAVO. ‘Geen land kan van ons excuses vragen voor het doen van onze plicht,’ zei hij. ‘Dit is de Turks-Syrische grens, (en) van geen ander land, voegde Davutoglu daaraan toe, meldt Hurriyet.

De verdediging van het Turkse luchtruim is ‘een recht, een plicht’. Hij hoopt dat Rusland de aangekondigde economische sancties zal heroverwegen. De laatste berichten zijn dat Russische voetbalclubs geen Turkse spelers mogen contracteren tijdens de winterstop, meldt bijvoorbeeld de BBC. De boodschap is overgebracht door de Russische minister van Sport Vitaly Mutko.

Dolkstoot

Turkije en Rusland houden halsstarrig vast aan de eigen lezingen van wat er precies gebeurde. Ankara zegt dat het Russische toestel na meerdere waarschuwingen in het Turkse luchtruim bleef, en dat het daarom uit de lucht werd geschoten.

Maar de Russen ontkennen dit, en noemen het neerhalen van de SU-24 een ‘provocatie’ – of zoals Poetin het verwoordde: ‘een dolkstoot in de rug door handlangers van terroristen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.