buitenland

Poetin: Turkije haalde vliegtuig neer vanwege olie IS

Door Servaas van der Laan - 30 november 2015

Turkije heeft het Russische gevechtsvliegtuig uit het Syrische luchtruim geschoten om de oliebelangen in het gebied te beschermen. Turkije importeert voor miljarden aan olie van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandagavond gezegd tijdens de klimaattop in Parijs.

Olie

Poetin zei dat hij over nieuwe informatie beschikt waaruit blijkt dat Turkije olie koopt van IS ‘op industriële schaal’.

‘We hebben alle reden om aan te nemen dat de beslissing om ons toestel neer te halen is ingegeven door het verlangen om de veiligheid te waarborgen van routes naar de zeehavens waar de olie wordt verscheept in tankers,’ zei Poetin.

Eerder in Parijs ontkende de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat zijn land olie koopt van IS. ‘We zijn niet zo onbeschaamd om olie van terroristen te kopen. Als wordt bewezen dat we dit doen, of hebben gedaan, dan stap ik op. Als er bewijs is, laat ze het dan tonen. Dan kijken we ernaar,’ zei Erdogan.

Bekvechten

De twee regeringsleiders zijn beiden in Parijs, maar zullen elkaar daar niet spreken. De Russen eisen excuses, de Turken weigeren die te geven. Poetin wees hierop een uitnodiging van Erdogan van de hand. In plaats van toenadering deed Poetin er nog een schepje bovenop door een boycot in te stellen op Turkse groente en fruit.

De twee landen bekvechten nog altijd over het neerschieten van het Russische vliegtuig. Volgens Turkije vloog het toestel boven Turks grondgebied en werd het meer dan tien keer gewaarschuwd. Het Kremlin ontkent deze versie met klem.

Amerika

Amerika schaarde zich definitief achter de versie van Turkije. Amerikaanse inlichtingendiensten zouden bewijzen hebben voor het feit dat het Russische toestel boven Turkije vloog.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak maandag kort met zijn Russische collega. Later zal hij ook overleg hebben met Erdogan over de kwestie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.