buitenland

Poetin wil niet met Erdogan praten, eist opnieuw excuses

Door Elif Isitman - 27 november 2015

De Russische president Vladimir Poetin weigert contact te hebben met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De twee leiders hebben al sinds dinsdag ruzie, nadat Turkije een Russische SU-24 uit de lucht schoot bij de Syrische grens.

Poetin weigert contact met Erdogan, totdat hij zijn excuses aanbiedt voor het incident, waarbij een Turkse F-16 het Russische gevechtsvliegtuig neerhaalde.

Erdogan zei vrijdag op zijn beurt dat de Russen ‘niet met vuur moeten spelen’, maar benadrukte nog eens dat hij de Turks-Russische relaties geen kwaad wil doen, meldt persbureau Reuters. Dat laatste lijkt tot nog toe niet echt te werken.

Ontmoeting

De Turkse president zou donderdag telefonisch contact hebben gezocht met Poetin, maar die zou niet hebben opgenomen. Ook vrijdag wil hij Erdogan niet spreken. Erdogan hoopt Poetin volgende week te ontmoeten tijdens de klimaattop in Parijs.

‘We zien de Turkse onwil om gewoon excuses aan te bieden voor het incident met het vliegtuig,’ zei een Russische woordvoerder vrijdag, op de vraag waarom Poetin niet met Erdogan wil praten. De Turkse president had om een ontmoeting gevraagd, maar die werd afgewezen. Donderdag zei Erdogan inderdaad nog dat hij vindt dat Poetin zijn excuses moet aanbieden, en niet andersom. ‘Zij hebben immers ons luchtruim geschonden,’ vindt Erdogan.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maakte vrijdag verder bekend dat het Kremlin het visumvrije regime met Turkije vanaf 1 januari 2016 zal opschorten. Lavrov twijfelt over de bereidheid van Turkije om het terrorisme echt te bestrijden.

Daarnaast kondigt het land aan economische sancties te gaan uitvoeren tegen Turkije. Zo heeft het Russische ministerie van landbouw aangegeven de Turkse import strenger te gaan controleren, en hebben een aantal Russische touroperators reizen naar toeristische bestemmingen in Turkije aan banden gelegd.

Antwoord

Rusland vindt verder ook dat het recht heeft met een militair antwoord te komen op het incident met de SU-24. Dat zei Sergej Naryshkin, de voorzitter van het Russische parlement, vrijdag in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

‘Dit is opzettelijke moord van onze militairen en die daad moet worden bestraft,’ aldus Naryshkin. ‘Een reactie van Russische zijde zal zeker volgen, in lijn met het internationaal recht,’ voegde hij er dreigend aan toe. De Turken houden vol dat ze zich met het neerschieten van het toestel hebben beroepen op de rules of engagement, de regels die voorschrijven wanneer tot militaire actie mag worden overgegaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.