buitenland

Rusland komt met vredesplan Syrië, maar wat is Assads rol?

Door Tom Reijner - 10 november 2015

Aan de vooravond van nieuw overleg over de burgeroorlog in Syrië, schuift het Kremlin een eigen vredesplan naar voren. Het voorstel bestaat uit acht punten, en bestrijkt een periode van anderhalf jaar.

In die tijd moeten er constitutionele hervormingen op gang worden gebracht, resulterend in een nieuwe grondwet, waarna de Syrische bevolking een nieuwe president kan kiezen, meldt Reuters. Het persbureau zegt een document in handen te hebben waaruit dit zou blijken.

Verkiezingen

Maar de vorming van een ander politiek systeem in Syrië zou moeten plaatshebben zonder dat de huidige president Bashar al-Assad er de leiding over heeft.

Degene die wel aan het hoofd staat, moet acceptabel zijn voor alle (met elkaar vechtende) partijen. De nieuwe grondwet moet worden opgesteld door de regering en oppositiekrachten. Daarna is het volgens Moskou niet uitgesloten dat Assad alsnog aan de verkiezingen deelneemt.

Trouwe bondgenoot

Deze laatste actie van de Russen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Precies een week geleden sijpelde al door dat voor het Kremlin het aanblijven van de Syrische president ‘niet cruciaal’ is.

Of hij al dan niet vertrekt, ‘is een beslissing die bij het Syrische volk ligt’, zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een interview met het Russische radiostation Ekho Moskvy. ‘Wij spreken ons er niet over uit of Assad moet gaan of blijven.’ Rusland is al sinds jaar en dag een trouwe bondgenoot van het bewind in Damascus.

Bommen

Eind september besloot het land Assad te hulp te schieten door bommen af te werpen op zijn tegenstanders. Het Kremlin lijkt nu bereid afscheid van Assad te nemen, als dat voorkomt dat Syrië in handen valt van soennitische extremisten.

Het vredesplan komt vlak voor nieuw internationaal over over de Syrische burgeroorlog, dat later deze week in Wenen plaatsheeft. Eind oktober kwamen in Wenen mogendheden samen die Assad steunen dan wel bestrijden. Het was voor het eerst nadat de Verenigde Naties in 2014 in Montreux en Genève een poging deed de ruim vier jaar durende oorlog te beëindigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.