buitenland

Schäuble: Duitsland ‘nadert limiet’ in migratiecrisis

Door Elif Isitman - 09 november 2015

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vindt dat Duitsland bijna aan het limiet zit van hoeveel migranten het land kan opvangen. Hij is een voorstander van het beperken van gezinshereniging voor Syrische asielzoekers.

Vorige week leidde een uitspraak van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière nog tot ophef, doordat hij de suggestie deed dat de regels voor Syrische vluchtelingen binnenkort zouden worden aangescherpt.

Hij zei onder meer dat gezinshereniging voor Syrische asielzoekers binnenkort verboden zou worden, en dat vluchtelingen in het vervolg korte vergunningen van maximaal één jaar zouden moeten krijgen.

Boodschap

Politici van de SPD wisten naar verluidt niets van de plannen af en gaven aan er tegen te zijn. Dit weekend trok de Maizière zijn uitspraak in en meldde het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dan ook dat het beleid ‘gewoon hetzelfde’ blijft.

Maar nu pleit ook Schäuble, zelf van de regerende CDU-partij, opnieuw voor het beperken van gezinshereniging. Een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel beloofde vorige week op Twitter dat het asielbeleid nog niet zal worden veranderd. Daarvoor moeten eventuele plannen eerst worden besproken door de coalitiepartners.

‘Duitsland moet een heldere boodschap aan de rest van de wereld uitdragen: wij naderen ons limiet in onze capaciteit om Europa te helpen met de migrantenstroom,’ zei Schäuble in een interview met ARD.

‘We zijn echt bereid te helpen, dat hebben we al laten zien, maar onze mogelijkheden zijn ook beperkt,’ aldus Schäuble. Het verbieden van gezinshereniging is volgens hem een maatregel die de regering ‘tot in detail’ aan het onderzoeken is. Ook Horst Seehofer, leider van de Beierse CDU-zusterpartij CSU, staat achter de suggestie van De Maizière: hij vindt ook dat de vluchtelingenstatus van Syriërs op individuele basis moet worden geverifieerd.

Rechterhand

Duitsland verwacht dit jaar 800.000 tot een miljoen migranten, bijna twee keer zoveel als 2014. De migratiecrisis heeft de Duitse regeringspartij en andere partijen flink verdeeld. Vooral de SPD is kritisch op een mogelijk verbod op gezinsherenigingen.

Vicebondskanselier Sigmar Gabriel, en tevens leider van de SPD, sneerde donderdagavond nog naar zijn coalitiepartners dat het de regering ‘eerder afgesproken maatregelen eerst moet implementeren, in plaats van dat er elke dag nieuwe worden bedacht’. Volgens Gabriel ‘weet de linkerhand van de regering daardoor niet dat wat de rechterhand aan het doen is’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.