buitenland

Schäuble sneert weer naar Merkel: ‘lawine’ aan migranten

Door Elif Isitman - 12 november 2015

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble kritiseert de migratieaanpak van bondskanselier Angela Merkel. Haar beleid heeft een ‘lawine’ aan migranten veroorzaakt, vindt de Duitse minister.

‘Ik weet niet of we al op het punt zijn dat de lawine bij het dal is aangekomen, of dat hij pas op een derde van de helling zit,’ zei Schäuble, die een vergelijking trok tussen een roekeloze skiër en het huidige Duitse migratiebeleid, meldt The Financial Times.

Uitdaging

Het opendeurenbeleid van Merkel krijgt de laatste tijd steeds meer kritiek uit eigen gelederen. Zo ook van Schäuble, ook van de regerende CDU-partij. Eerder deze week pleitte Schäuble voor een verbod op gezinshereniging voor Syrische asielzoekers. ‘Duitsland nadert zijn limiet in de migratiecrisis,’ waarschuwde hij.

Met de lawine-vergelijking probeert hij dit opnieuw: ‘Als we met de lawine pas op een derde van de helling zitten, en er nog veel meer komt, dan is de lawine een echte uitdaging. Wij Duitsers kunnen dit niet alleen aan’.

Met zijn pleidooi voor het beperken van gezinshereniging, voegt hij zich bij de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, die vorige week met het plan kwam. Er ontstond ophef nadat coalitiepartner SPD beweerde niets van het plan te weten, en Merkel gebood hem zijn uitspraken daarover in te trekken. De relatie tussen de SPD en de CDU staat al geruime tijd onder druk.

Maar nu Schäuble zich ook openlijk tegen gezinshereniging keert, verschijnt het plan opnieuw op de agenda. De Maizière kreeg woensdag de kans om het plan voor gezinshereniging opnieuw te verdedigen in de Duitse Bondsdag. ‘We kunnen ons vluchtelingenaantal niet verdrievoudigen door gezinshereniging toe te staan’.

Aanscherping

De SPD kan zich niet vinden in het plan: ‘Mensen in nood zijn niet te vergelijken met een natuurramp,’ zei minister van Justitie Heiko Maas (SPD) donderdag als antwoord op de uitspraken van Schäuble.

Het beleid van Merkel wordt de laatste tijd op sommige punten aangescherpt. Zo krijgen asielzoekers niet langer cash, maar voedselbonnen. Ook heeft Duitsland aangekondigd dat migranten terug kunnen naar ‘veilige landen’, voornamelijk landen in de Balkan. De Duitse lijst van veilige landen werd eerder uitgebreid naar Albanië, Kosovo en Montenegro.

Daarnaast besloot De Maizière – overigens zonder medeweten van Merkel – deze week zich toch weer aan het Dublin-akkoord te gaan houden, dat stelt dat migranten worden teruggestuurd naar het EU-land waar ze als eerste zijn binnengekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.