buitenland

Timmermans: enige alternatief voor EU is oorlog

Door Servaas van der Laan - 13 november 2015

Europese leiders luidden de afgelopen dagen de noodklok over het voortbestaan van de Europese Unie (EU). In Praag zei eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) vrijdag dat er voor de EU slechts één alternatief is: oorlog.

‘Het enige alternatief voor de EU is oorlog,’ zei Timmermans die vrijdag een toespraak gaf op een conferentie in Praag, aldus een verslaggever van The Times of London die bij de toespraak aanwezig was.

Bedreiging

Volgens Timmermans is de manier waarop Europa reageert op de migratiecrisis de ‘grootste bedreiging voor de EU ooit’. De eurocommissaris onderstreepte dat landen beter moeten samenwerken als het gaat om grenscontroles. ‘Migratie hoort bij het leven, maar we moeten die bewegingen samen in goede banen leiden,’ zei Timmermans.

Die woorden van Timmermans passen in de alarmerende toon die Europese leiders de laatste dagen lieten horen over het voortbestaan van de EU. Eerder deze week zei Timmermans tijdens de Huis van Europalezing in Amsterdam dat hij vreest voor het voortbestaan van de EU. ‘Ik wil daar niet te optimistisch over doen, want dat ben ik gewoon niet. Dit is voor het eerst in mijn bewuste beleving van de Europese samenwerking dat ik denk: het zou weleens echt kunnen stranden.’

Race tegen de klok

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, die namens zijn land de Raad van de Europese Unie voorzit, sprak in een interview ongeveer identieke woorden uit.

De huidige migratiecrisis doet het Europese ideaal van vrij verkeer op zijn grondvesten schudden. EU-voorzitter Donald Tusk zei dat de EU bezig is met ‘een race tegen de klok’. ‘Maar we zijn vastberaden deze race te winnen,’ zei Tusk. ‘Zoals ik al eerder waarschuwde, is de enige manier om Schengen niet te ontmantelen een goed beheer van de buitengrenzen van de EU te garanderen.’

De EU blijkt onmachtig te zijn om de migratiestromen te beteugelen. Omdat de buitengrenzen niet worden bewaakt, zien steeds meer landen zich genoodzaakt om de eigen grenzen te beschermen. Zelfs het gastvrije Zweden ging donderdag over tot intensieve controles aan de zuidgrens.

De 28 lidstaten zijn niet in staat om met een gezamenlijke aanpak te komen. Als er al plannen in Brussel worden gemaakt, worden die niet of zeer beperkt uitgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.