buitenland

Turkije blij met ‘historische dag’, maar krijgt ook waarschuwing

Door Tom Reijner - 30 november 2015

Het akkoord dat de Europese Unie (EU) en Turkije zondag met elkaar sloten over de migratiestroom wordt door de Turken gezien als ‘historisch’. Na elf jaar was er weer eens een top met Turkije, jubelt premier Ahmet Davutoglu.

Hij spreekt  van een ‘historische dag’. Vanaf nu hebben er volgens hem jaarlijks twee toppen plaats tussen de EU en Turkije.

Dit is ‘een nieuw begin’ in de relatie tussen ‘Brussel’ en Ankara, schrijft Hurriyet op basis van een verklaring van de premier.

Davutoglu zei wel dat Turkije en de Unie moeten boeten voor de ‘falende’ wijze waarop de Verenigde Staten het conflict en de crisis in Syrië hebben aangepakt.

Visumvrij

De Turken krijgen de komende twee jaar 3 miljard euro om de opvang van Syrische vluchtelingen in kampen in Turkije te verbeteren. De EU stelt visumvrij reizen voor Turkse burgers in het vooruitzicht. Al in het najaar van 2016 moet dit proces zijn afgerond en kunnen Turken zonder visum naar Europa.

De gesprekken over toetreding van Turkije tot de EU worden op 14 december opnieuw hervat. In de loop van 2016 moet het gehele proces worden versneld. In ruil daarvoor moeten de Turken hun grenzen beter bewaken en de stroom migranten, die nu nog altijd vrijwel onbekommerd de zee oversteken richting Griekenland, moeten zien te beperken.

Jihadisten

Maar diverse EU-leiders geven Turkije wel een waarschuwing: we gaan er goed opletten dat Ankara zich aan de gemaakte afspraken houdt. België wil bijvoorbeeld een strategisch partnerschap met Turkije om de migratiecrisis onder controle te brengen, maar we  geven  ‘geen blanco cheque’ aan Ankara, zei premier Charles Michel even voor de top, schrijft De Standaard.

De Nederlandse premier Mark Rutte herhaalt dat het geld pas ‘gefaseerd’ naar Turkije gaat ‘als er concrete projecten zijn ter verbetering van de opvang’. Volgens hem wordt de vooruitgang van de Turken ‘gemonitord’. Een voorwaarde voor deze uitbetaling is dat vooral de basisvoorzieningen, onderwijs en gezondheidszorg in de kampen beter moeten.

Daarnaast moeten Syriërs ook toegang krijgen tot de Turkse arbeidsmarkt. De EU moet stap voor stap controleren of de omstandigheden voor Syriërs verbeteren, dat de grenscontroles inderdaad worden opgevoerd én dat wordt voorkomen dat jihadisten de Turkse grens oversteken, zegt de Franse president François Hollande.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.