buitenland

Turkije probeert schade te beperken na SU-24

Door Tom Reijner - 26 november 2015

Het Turkse leger wist naar eigen zeggen niet dat het toestel dat dinsdag werd neergehaald uit Rusland kwam. Volgens de militaire top zijn er diverse pogingen ondernomen om de twee piloten te redden.

Na het incident ‘waren we bereid om op allerlei manieren samen te werken’ met de Russische legerleiding, zeggen de Turkse militaire bronnen volgens persbureau AFP. De rules of engagement – de regels die voorschrijven wanneer tot (militaire) actie mag worden overgegaan – werden automatisch in werking gesteld.

‘Geen seconde’

Ankara blijft intussen zeggen dat de Russische piloten meer dan tien keer binnen luttele minuten werden gewaarschuwd om de koers te veranderen. Om de bewering kracht bij te zetten, hebben de autoriteiten een audio-opname naar buiten gebracht, waarop change your heading te horen is.

De waarschuwende boodschap wordt een paar keer herhaald, maar de Russische vliegers lijken er niet naar te luisteren – of het niet te hebben gehoord. Rusland zegt daarentegen helemaal niet te zijn gewaarschuwd.

Een van de piloten werd door rebellen in Syrië gedood, de andere wist veilig een Russische basis in het Arabische land te bereiken. Deze piloot, Konstantin Murakhtin, vertelde aan Russische verslaggevers dat hij van geen enkele waarschuwing op de hoogte was, en dat zijn toestel ‘geen seconde’ het Turkse luchtruim was binnengevlogen.

Vriend

Turkije is niet van plan om de spanningen te laten oplopen, zei premier Ahmet Davutoglu woensdag, in navolging van president Recep Tayyip Erdogan. ‘Rusland is onze vriend en bovendien onze buur,’ zei de premier. ‘Maar onze veiligheid is gebaseerd op respect voor het internationale recht. Het is heel normaal dat wij ons luchtruim beschermen.’

Het is volgens hem aan beide partijen om de ontstane situatie niet te laten escaleren, schrijft Hürriyet. Het Turkse leger zegt Russische militaire attachés te hebben uitgenodigd op het hoofdkwartier om over de neergehaalde jet – en de nasleep – te komen praten.

De Russische president Vladimir Poetin sprak van een ‘dolkstoot in de rug door de handlangers van terroristen’. Minister van Defensie Sergej Sjojgoe zei gisteren op Twitter S-400-raketsystemen naar Latakia te sturen. Daar hebben de Russen een luchtmachtbasis. Eerder werd al gedreigd met allerlei economische strafmaatregelen. Deze actie heeft ‘serieuze gevolgen’ voor de relatie tussen Rusland en Turkije, sprak Poetin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.