buitenland

‘Wapens aanslagen Parijs gekocht in Duitsland’

Door Emile Kossen - 27 november 2015

Een aantal van de wapens die terroristen gebruikten om de aanslagen in Parijs te plegen, zouden gekocht zijn in Duitsland. Een Duitse wapenhandelaar is opgepakt.

Dat melden de Duitse krant Bild en de televisiezender N-TV. Uit documenten van de autoriteiten in Duitsland zou blijken dat een 34-jarige man uit de deelstaat Baden-Württemberg vier kalasjnikovs verkocht aan een Arabische man woonachtig in Parijs.

Dark web

Op zeven november werden de wapens besteld op het dark web, de verborgen delen van het internet. De Franse politie gaat ervan uit dat de wapens naar Frankrijk zijn verstuurd en op 13 november werden gebruikt om de aanslagen in de Franse hoofdstad te plegen.

Onder meer in de concertzaal Bataclan richtten de terroristen met kalasjnikovs een bloedbad aan.

‘Arabier uit Parijs’

De Duitse wapenhandelaar werd al sinds het begin van dit jaar gevolgd door de Duitse politie. Hij werd maandag gearresteerd voor illegale wapenverkoop, meldt Reuters.

In zijn huis werden zestien vuurwapens gevonden. Op zijn telefoon vond de politie daarna e-mails waarin staat dat hij ook wapens aan een ‘Arabier uit Parijs’ heeft geleverd.

Bij de aanslagen in Parijs kwamen 130 mensen het om het leven. Een van de terroristen, Salah Abdeslam, is nog altijd op vrije voeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.