buitenland

‘Aantal buitenlandse IS-strijders in Irak en Syrië verdubbeld’

Door Emile Kossen - 09 december 2015

Ondanks pogingen van overheden om het moeilijker te maken naar Syrië en Irak te reizen is in de laatste achttien maanden het aantal buitenlandse IS-strijders actief in de conflictregio verdubbeld, tot zo’n 31.000.

Dat staat in een rapport van Richard Barrett, oud-hoofd terrorismebestrijding van de Britse dienst MI6, waarin officiële data van overheden en de Verenigde Naties zijn verzameld.

Tot juni 2014 reisden 12.000 buitenlanders af naar de conflictgebieden om daar te vechten aan de zijde van terreurgroepen als Islamitische Staat (IS). Barrett zegt dat dit er nu tussen de 27.000 en 31.000 zijn.

Van over de hele wereld

De IS-strijders komen uit 86 verschillende landen, maar Tunesië spant de kroon: 6.000 mensen uit dat land sloten zich aan bij IS in Irak en Syrië. Ook Rusland (2.400 geïdentificeerde IS-strijders), Saudi-Arabië (2.500) en Turkije (2.200) spelen een grote rol. Sinds begin 2012 zijn tussen de 220 en 350 Nederlanders naar Syrië vertrokken.

Dat het aantal buitenlandse strijders in Irak en Syrië toeneemt, ondanks pogingen van overheden om dat tegen te houden, valt te verklaren volgens Barrett. ‘De internationale strijd tegen terrorisme behandelt momenteel niet de vraag waarom mensen zich willen aansluiten bij IS. Voor velen is het een zoektocht naar “erbij horen”, naar een doel in het leven,’ aldus het rapport.

Teruggekeerde strijders

België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zagen de afgelopen tijd 1.000 Syriëgangers terugkomen. Net als Nederland worstelen die landen met de vraag hoe deze mensen moeten worden behandeld. ‘Het is een grote uitdaging voor nationale diensten om te bepalen wat voor bedreiging ze precies vormen bij terugkomst,’ schrijft Barrett.

Terugkeerders worden in Nederland momenteel niet vastgezet, vermoedelijk worden ze wel gevolgd. Na de aanslagen in Parijs gingen er stemmen op in de politiek om dit beleid te verscherpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.