buitenland

‘Abdeslam ronselde onder migranten in Hongarije’

Door Servaas van der Laan - 03 december 2015

De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam ronselde onder migranten in Hongarije. Bij het Keleti-station in Boedapest heeft hij twee mannen geronseld.

Dit blijkt uit informatie van de Hongaarse veiligheidsdiensten, meldt persbureau AP.

Boedapest

Volgens de chef de kabinet van de Hongaarse premier Viktor Órban, János Lázár, was één van de mannen achter de aanslagen in Parijs in september in Hongarije.

Deze persoon, volgens Hongaarse media Salah Abdeslam, ronselde onder migranten in het treinstation Keleti in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Hier vond hij twee mannen bereid om mee te werken met zijn plannen. Vervolgens reed de terrorist in zijn Belgische huurauto met de mannen terug naar huis.

Oostenrijk

De Hongaarse inlichtingendiensten hoorden pas achteraf van andere veiligheidsdiensten dat Abdeslam in Hongarije was geweest. Hongaarse autoriteiten registreerden Abdeslam samen met twee anderen op 9 september bij de Hongaars-Oostenrijkse grens.

De 26-jarige Abdeslam is op dit moment één van de meest gezochte terroristen in Europa. Na de aanslagen in Parijs wist hij de stad te ontvluchten in een auto met twee vrienden Mohamed Amri en Hamza Attou.

Er zijn geruchten over een mogelijk verblijf van Abdeslam in Syrië, maar die berichten zijn niet bevestigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.