buitenland

Afghaanse troepen beëindigen Taliban-aanval op vliegveld

Door Lilit Martirosova - 09 december 2015

Afghaanse troepen waren woensdag rondom het vliegveld van Kandahar in een zware strijd verwikkeld met de Taliban. Het gevecht komt een dag nadat de militanten het vliegveld overvielen en daarbij zes mensen in gijzeling namen.

Er zijn in totaal 37 burgers en militairen omgekomen en negen Talibanstrijders. Nog eens 35 mensen raakten gewond. De rebellen wisten gisteravond door de eerste hekken te breken van het zwaarbewaakte vliegveld en openden vervolgens de aanval op de hoofdpoort van de luchthaven. Op hetzelfde terrein bevinden zich militaire gebouwen die gebruikt worden door Afghanen, de Verenigde Staten en de NAVO.

Gijzelaars

Wat volgde was een urenlang gevecht tussen de militairen en de Taliban. Tijdens de gevechten was een aantal reizigers opgesloten op het vliegveld. De Taliban namen zes mensen in gijzeling, onder wie twee vrouwen en twee kinderen. Persbureau Reuters meldt dat de gevechten intussen zijn opgehouden en dat de Afghaanse troepen het vliegveld weer onder controle hebben.

De operatie moest volgens het ministerie van defensie in Afghanistan uiterst voorzichtig en langzaam worden aangepakt omdat er sprake was van gijzelaars.

Kunduz

De Taliban veroverden afgelopen september nog het Noordelijke deel van Kunduz. Het lukte het Afghaanse leger niet om de stad alleen te heroveren, met behulp van Amerika lukte dat in oktober uiteindelijk wel. Sinds de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit het land, laait het geweld door de Taliban weer op.

De Verenigde Staten besloten daarom in oktober dat hun troepen voorlopig nog blijven in Afghanistan. De Amerikanen vielen in 2001 het land binnen om de Taliban ten val te brengen.

Verdeeldheid

Onderlinge strijd tussen twee groepen Taliban in Afghanistan, heeft de afgelopen drie dagen zeker honderd strijders het leven gekost. Alleen woensdag kwamen volgens lokale autoriteiten minstens 74 extremisten om het leven door gevechten in de provincie Herat in het westen van Afghanistan. De groepen zouden het niet eens zijn over de nieuwe leider van de groep.

De terreurbeweging Islamitische Staat maakt ook een opkomst in het land, een paar weken terug bestormde een boze menigte nog het paleis van Kabul omdat ze eisten dat de regering hen beter moest beschermen tegen IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.