buitenland

Amerika: aftreden Assad niet langer noodzakelijk

Door Thomas Borst - 16 december 2015

Het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad heeft niet langer de hoogste prioriteit voor Amerika en zijn bondgenoten voor het vredesproces bij het conflict in Syrië. De Amerikanen hechten meer belang aan het bestrijden van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Dat heeft de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken dinsdag verklaard na intensief overleg met zijn Russische collega Sergej Lavrov en president Vladimir Poetin in Moskou.

‘De Verenigde Staten en zijn partners streven niet naar een zogenoemde regimewissel,’ zei Kerry. De minister zei wel dat het aftreden van Assad nog altijd de voorkeur van de Amerikanen heeft in het vredesproces.

Tegemoetkoming

In tegenstelling tot Rusland, dat Assad steunt en geldt als de belangrijkste militaire partner van de Syrische president. De Russen zijn van mening dat de Syrische bevolking zelf moet kunnen beslissen over hun leider. Met de verklaring van Kerry komt Amerika de Russen tegemoet in het standpunt over Syrië.

Kerry en Lavrov werden het eerder telefonisch eens dat er een gezamenlijke lijst met islamitische terreurgroepen moet komen. Ook daarmee lijkt Amerika gehoor te geven aan een Russische wens, omdat Poetin eerder klaagde dat de Amerikanen belangrijke informatie achterhouden over IS.

Besprekingen

De Verenigde Staten en Rusland praten al langer met elkaar om de meningsverschillen opzij te zetten in de strijd tegen het terrorisme van IS. ‘Rusland is ondanks de meningsverschillen een belangrijke partner voor ons. We moeten samenwerken om de situatie in Syrië op te lossen,’ zei Kerry. Poetin verklaarde dat er ‘enkele openstaande kwesties‘ opgelost moeten worden.

Rusland en Amerika hervatten de gesprekken over de vredesbesprekingen in Syrië vrijdag in New York. De landen werden het eens met elkaar over welke rebellengroepen daarbij aanwezig zijn. Kerry en Lavrov spraken de hoop uit dat de gesprekken zullen leiden tot een VN-resolutie over de aanpak van de burgeroorlog in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.