buitenland

Amerika arresteert hoogste aantal terreurverdachten sinds 9/11

Door Lilit Martirosova - 01 december 2015

De Verenigde Staten hebben dit jaar 56 mensen gearresteerd die banden zouden hebben met terreurbeweging IS.

Volgens het onderzoek van George Washington University: ISIS in America: From Retweets to Raqqa (pdf), dat afgelopen dinsdag verscheen, is dit het hoogste aantal arrestanten binnen een jaar sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

Ronselpraktijken

Verder is in het onderzoek gekeken naar de invloed van sociale media en de identiteit van de geradicaliseerde individuen. Het is bekend dat IS gebruikmaakt van sociale media-kanalen om jihadstrijders te ronselen.

Op deze manier wordt het volgens de onderzoekers makkelijker om contact te maken met de terreurorganisatie. Zo’n driehonderd inwoners van de Verenigde Staten worden verdacht van online-ronselpraktijken. Zo verspreiden ze onder meer IS-propaganda op Twitter.

Opsporen

De individuen die zich inlaten met IS komen uit verschillende sociale milieus. Volgens het onderzoek zitten er militairen tussen, maar ook studenten, tienermeisjes en criminelen die veroordeeld zijn voor kleine delicten.

De gemiddelde leeftijd van de verdachten is 26 en de helft van hen reisde af naar het kalifaat of deed een poging daartoe. Door de diversiteit onder deze individuen zou het moeilijk zijn voor de Amerikaanse autoriteiten om ze op te sporen en in de gaten te houden.

Daar wordt in het onderzoek aan toegevoegd dat het bewijs voor radicalisering echter voor het oprapen ligt: op de Twitter- en Facebook-accounts van de verdachten zou genoeg informatie te vinden zijn.

Radicalisering

De onderzoekers concluderen dat er een kans bestaat op radicalisering van individuen in de Verenigde Staten, maar dat deze kans aanzienlijk kleiner is dan in Europa.

Alleen in al in het Verenigd Koninkrijk werden in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan driehonderd mensen gearresteerd, die werden verdacht van terroristische activiteiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.