buitenland

Amerika werft nieuwe bondgenoot in strijd om Zuid-Chinese Zee

Door Lilit Martirosova - 08 december 2015

De Verenigde Staten hebben op maandag een deal gesloten met Singapore om de Chinese activiteiten op de Zuid-Chinese zee in de gaten te houden, Amerika zal vanaf Singapore spionagevliegtuigen inzetten.

Ondanks het feit dat Amerika geen aanspraak kan maken op het gebied, protesteert het land fel tegen de omstreden bouw van kunstmatige eilanden in de Zuid-Chinese Zee door China. Om activiteiten op de eilanden in de gaten te houden zetten de Verenigde Staten al eerder spionagevliegtuigen in die vlogen vanaf de Filipijnen en Japan. Sinds gisteren hoort Singapore in dat rijtje.

Olie

Onder meer Taiwan, de Filipijnen, Vietnam, Maleisië en Brunei vinden dat delen van de Zuid-Chinese Zee van hen zijn, onder hen heerst onrust over de toenemende maritieme macht van China.

Interesse in dit gebied is er natuurlijk niet zomaar: de belangrijkste handelsroutes lopen over de Zuid-Chinese Zee. Daarnaast ligt er waarschijnlijk veel olie en gas in de zeebodem.

Kunstmatig eiland

China is sinds ander halfjaar duidelijk aanwezig in het gebied. Zo hebben ze de Spratly-eilanden, die eerst bij vloed onder water lagen, opgespoten en er een nieuw stuk land van gemaakt.

China claimt dat ze de eilanden gebruiken voor humanitaire doeleinden en verwerpt het idee dat het een militaire basis zou zijn.

Militaire acties

Amerika probeert al een tijdje met militaire acties duidelijk te maken dat het niet is gediend van de acties van de Chinese overheid.

In oktober ondernamen de Verenigde Staten voor het eerst militaire actie tegen de aanleg van de kunstmatige eilandjes, door een marineschip langs de eilanden te sturen onder begeleiding van de Amerikaanse luchtmacht.

Oorlog

China reageerde meteen door twee boten naar die wateren te sturen en de Amerikaanse ambassadeur te ontbieden.

De commandant van de Chinese marine, Wu Shengli, reageerde gepikeerd. Volgens hem moest de Verenigde Staten stoppen met ‘provocatieve acties’ in de Zuid-Chinese Zee. Het risico bestaat volgens hem dat ‘een klein incident kan uitlopen op oorlog’. Het ziet er niet naar uit dat de Verenigde Staten de strijd snel zullen opgeven.

Een paar weken geleden heeft president Barack Obama zich nog uitgesproken over de situatie tijdens een bijeenkomst met de tien leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN). ‘Voor het belang van de stabiliteit in de regio, moeten de landen stoppen met het droogleggen, volbouwen en militariseren van betwiste gebieden,’ aldus de president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.