buitenland

Amerika zet speciale troepen in tegen IS in Syrië en Irak

Door Elif Isitman - 01 december 2015

De Verenigde Staten gaan een elite troepenmacht inzetten in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De troepen worden gestationeerd in Irak maar zullen ook worden ingezet om ‘unilaterale operaties’ in Syrië uit te voeren.

Dit maakte de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter dinsdag bekend. De troepen zullen worden ingezet om invallen uit te voeren, gijzelaars te bevrijden, en IS-leiders te pakken, meldt persbureau Reuters.

Groot team

Carter deed zijn mededeling voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Een al eerder aangekondigde inzet van maximaal vijftig elitetroepen wordt uitgebreid om ook Syrië te kunnen dekken. Hij gaf niet aan om hoeveel man het precies gaat, maar wel dat het om een groter team gaat dan dat eerder naar Syrië werd gestuurd.

Het uitzenden van de troep wordt volgens Carter gecoördineerd met het Iraakse regeringsleger. De troepen in Irak moeten zowel Iraakse soldaten als Koerdische peshmerga-strijders helpen.

Poreuze grens

Carter riep daarnaast de andere leden van de internationale coalitie tegen IS op om meer te doen. Hij spreekt daarmee vooral Turkije aan: de poreuze Turkse grens met Syrië moet volgens de Amerikaanse minister gedicht worden, zodat IS niet de mogelijkheid heeft om terroristen en wapens over de grens te smokkelen.

De Russische president Vladimir Poetin beschuldigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eerder van het handelen in olie met IS, nadat het Turkse leger vorige week een Russische SU-24 uit de lucht schoot. De Turkse president ontkent de aantijging, en zegt eerst bewijzen te willen zien. Hij zegt dat hij bij bewijs zelfs bereid is op te stappen.

De twee landen zijn sinds vorige week in een diplomatiek conflict verwikkeld: de Russen willen excuses voor het incident met de SU-24. De Turken weigeren die te geven, omdat het Russische vliegtuig het Turkse luchtruim zou zijn binnengedrongen. Amerika, een NATO-partner van Turkije, steunt de Turkse versie van het verhaal maar vraagt beide landen hun conflict opzij te zetten en zich te richten op de strijd tegen IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.