buitenland

Amnesty beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden in Syrië

Door Lilit Martirosova - 23 december 2015

Rusland zou zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, omdat het ongeleide bommen en clusterbommen zou hebben ingezet in dichtbevolkte gebieden in Syrië. Amnesty International claimt hiervoor bewijzen te hebben.

Amnesty maakt de bevindingen op woensdag bekend in een nieuw verschenen rapport. Amnesty heeft onderzoek gedaan naar meer dan 25 aanvallen in vijf provincies (Homs, Hama, Idleb, Latakia en Aleppo) tussen september en november.

De organisatie sprak met ooggetuigen en overlevenden. Ook werden video-opnames en ander beeldmateriaal onderzocht met behulp van wapenexperts.

Oorlogsmisdaden

Bij de aanvallen zouden zeker tweehonderd burgers en ongeveer tien strijders om het leven zijn gekomen.

Amnesty heeft het over ‘een schaamteloze mislukking’ van Moskou, dat weigert om te erkennen dat er bij de bombardementen burgers zijn gedood.

Volgens het internationaal recht wordt een oorlogsmisdrijf geduid als er een grove schending is van de wetten en gebruiken die van toepassing zijn tijdens gewapende conflicten.

Clusterbommen

Het gebruik van clusterbommen in dichtbevolkte gebieden is zeer omstreden en wordt door veel landen als oorlogsmisdaad gezien, omdat het veel burgerslachtoffers eist. Clusterbommen strooien kleine bommetjes uit en worden veelal gebruikt wanneer men het doelwit niet precies kan lokaliseren.

Sinds mei 2008 zijn clusterbommen door meer dan 100 landen verboden. Human Rights Watch beschuldigde Rusland al eerder van het afvuren van clusterbommen in Syrië. Ook was al langer bekend dat er burgerslachtoffers vielen bij de bombardementen.

Bombardementen

Rusland begon met het bombarderen van Syrië op 30 september. Het Russische parlement stemde in Moskou unaniem in met het leveren van steun aan de Syrische president Bashar al-Assad om de ‘terreur in het land’ te bestrijden.

Het Vrije Syrische Leger, tegenstander van Assad en gesteund door het Westen, zei destijds het doelwit te zijn van de bombardementen. Poetin beweerde vorige week weer het omgekeerde: Rusland zou het Vrije Syrische Leger juist steunen met wapens, munitie en de eigen luchtmacht in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.