buitenland

Amnesty: IS vecht met wapens uit Duitsland en België

Door Emile Kossen - 08 december 2015

Door de jarenlang ongereguleerde toestroom van wapens naar Irak en omliggende landen heeft Islamitische Staat (IS) een enorm wapenarsenaal kunnen opbouwen, met wapens die onder meer zijn geproduceerd in België, Duitsland en de Verenigde Staten.

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport over het wapenarsenaal van de terreurgroep dat dinsdag werd gepubliceerd. ‘De roekeloze wapenhandel wakkert wreedheden aan,’ zegt onderzoeker Patrick Wilcken.

Dertigtal landen

IS bezit wapens en munitie uit tenminste 34 landen, schrijft het rapport. Het gaat veelal om oude machinegeweren, antitankwapens en mortieren uit voormalige sovjetstaten, maar de terreurgroep heeft ook een groot aantal wapens uit Amerika, België en Duitsland in handen.

Volgens Amnesty is het wapenarsenaal van IS een gevolg de decennialange ongebreidelde toestroom van wapens naar Irak. ‘Dat heeft IS en andere gewapende groepen ongekende vuurkracht kunnen geven,’ aldus het rapport.

Amerikanen

De afgelopen jaren stuurden vooral de Amerikanen en hun bondgenoten veel wapens naar Irak. Tussen 2003 en 2007 werden meer dan een miljoen vuurwapens en miljoenen kogels aan het Iraakse leger overgedragen, zegt Amnesty.

Het Iraakse leger bleek echter slecht georganiseerd en corrupt. Toen IS in juni 2014 een reeks overwinningen behaalde op het Iraakse leger, namen IS-strijders ook een groot deel van hun wapens over. In andere gevallen ‘verdwenen’ wapens en werden ze via de illegale wapenmarkt verkocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.