buitenland

Assad bereid om mee te doen aan VN-vredesonderhandelingen

Door Emile Kossen - 23 december 2015

De Syrische regering gaat akkoord met de onlangs aangenomen VN-resolutie over Syrië en wil best deel uitmaken van de VN-vredesonderhandelingen die voor het einde van de bijna vijf jaar durende burgeroorlog moeten zorgen.

‘We kunnen ons vinden in de resolutie,’ zei Bouthaini Shaaban, een belangrijke adviseur van de Syrische president Bashar Al-Assad, op Libanese televisie. Het is de eerste reactie van Syrische kant op het plan dat afgelopen week werd aangenomen door de VN-veiligheidsraad.

In de resolutie staat dat in januari 2016 moet worden gestart met vredesonderhandelingen. Het is de bedoeling dat de Syrische regering en gematigde oppositiepartijen overgaan tot een wapenstilstand en gaan praten over het vormen van een mogelijke overgangsregering.

Positie van Assad

Westerse landen hebben lange tijd volgehouden dat Assad moet vertrekken voordat Islamitische Staat (IS) kan worden verslagen, maar maar in de resolutie wordt de positie van Assad nadrukkelijk niet genoemd. Dat is te danken aan de Russen, die de Syrische president militair steunen.

In Damascus is het VN-plan ontvangen als een overwinning voor het regime. ‘Dit is de eerste keer dat het Westen niet het hoogste woord heeft. Daarmee is de Russische strategie om tot een diplomatieke oplossing te komen succesvol,’ zegt Shaaban.

Staakt-het-vuren

De Verenigde Naties (VN) zijn nog in beraad over de vraag hoe een mogelijke wapenstilstand in Syrië moet worden gemonitord. De aanwezigheid van blauwhelmen is onwaarschijnlijk, omdat dit te gevaarlijk zou zijn.

De wapenstilstand moet alleen gelden voor sommige Syrische oppositiegroepen en het Syrische regeringsleger, en niet voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en Al-Nusra.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.