buitenland

Assad: Britse inmenging in Syrië maakt IS alleen maar sterker

Door Emile Kossen - 06 december 2015

Nog meer luchtaanvallen uitvoeren op doelen van Islamititsche Staat (IS) in Syrië zal niet bijdragen aan het verslaan van de terreurgroep, maar zal IS alleen maar sterker maken.

Dat zegt de Syrische president Bashar al-Assad in een interview met de Britse krant The Sunday Times. Assad reageert op het besluit van het Britse lagerhuis om na bombardementen in Irak ook luchtaanvallen uit te gaan voeren tegen IS in Syrië.

Mislukking

De militaire missies zullen uitlopen op een mislukking, voorspelt Assad. ‘Dit soort operaties is als het gedeeltelijk wegsnijden van kanker. Daardoor verspreidt het zich juist sneller door het lichaam.’

De president meent dat grondacties, in samenwerking met het regeringsleger, nodig zijn om IS te verslaan. Rusland doet dat al, maar Assad zegt geen hulp van het Westen te verwachten.

De meeste westerse landen zijn fel gekant tegen Assad, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een groot deel van de 250.000 doden die zijn gevallen tijdens de Syrische burgeroorlog. Toch hebben sommige leiders gezegd dat Assad nog een paar jaar aan kan blijven als president, in elk geval totdat IS verslagen is.

Coalitie met rebellen

Vrijdag sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog de hoop uit dat het Syrische regime tijdelijk kan samenwerken met gematigde rebellengroepen. Assad zegt in het interview echter dat vrijwel alle rebellen ‘extremisten’ zijn. ‘David Cameron had het zelfs over 70.000 gematigde rebellen. Laat dit duidelijk zijn: er zijn er niet eens 7.000.’

Afgelopen maand startte de onderhandelingen over een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. De deelnemende ministers uit een reeks westerse landen, de Golfstaten, Rusland en Iran kwamen overeen dat er een overgangsregering moet komen, maar spraken zich nog niet uit over de politieke toekomst van Assad. Volgende maand komen de landen opnieuw bijeen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.