buitenland

Bakken kritiek, maar veel kiezers steunen Trumps ‘moslim-stop’

Door Emile Kossen - 10 december 2015

Beschamend, fout en bovendien levensgevaarlijk: politici stonden de afgelopen dagen in de rij om Donald Trumps voorstel om moslims te weren uit Amerika in felle bewoordingen tegen te spreken. Toch komt er ook steun vanuit een niet onbelangrijke hoek: het Amerikaanse electoraat.

Hillary Clinton zei woensdag dat het plan van de uitgesproken vastgoedmagnaat ‘precies is wat Islamitische Staat (IS) wil.’ De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan noemde het ‘on-Amerikaans’ om een hele groep mensen uit te sluiten. Ook vrijwel alle Republikeinse concurrenten van Trump zeiden tegen het plan te zijn.

Andermaal is Trump verworden tot een wereldwijd gespreksonderwerp. In Groot-Brittannië hebben bijna 400.000 mensen een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen Trump het land niet meer binnen te laten. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg meldde dat moslims altijd welkom zullen zijn op zijn sociale media netwerk.

Wat vinden Amerikanen?

Maar uit een peiling van Bloomberg Politics komt een beeld naar voren van hoe de gemiddelde Amerikaan naar de discussie kijkt: tweederde van Republikeinse kiezers zegt het eens te zijn met Trump. Ook bijna eenvijfde van Democratische kiezers ziet het plan wel zitten.

Zelfs als in de vragenlijst wordt gesteld dat verschillende Amerikaanse prominenten zich hebben uitgesproken tegen het plan, blijft vrijwel iedereen bij zijn originele standpunt. Het toont de kracht van Trumps boodschap aan, die bewust tegen de stroom van politics as usual in gaat. ‘De enige groep die me niet bekritiseert, is het Amerikaanse volk,’ concludeerde Trump woensdag op CNN.

Israël

Trump is derhalve niet van plan zijn woorden in te trekken. De volgende controverse leek ook alweer geboren: Trump had gezegd dat hij bij zijn geplande bezoek naar Israël ook naar de heilige Al-Aqsa moskee in Jeruzalem te willen. Die plek speelt een belangrijke rol in de recente geweldsgolf in Israël tussen Palestijnen en Joden.

Hoewel de Israëlische president Benjamin Netanyahu zei iedere Amerikaanse presidentskandidaat met open armen te ontvangen, zegde Trump het geplande bezoek aan Israël donderdag af. ‘Ik bezoek Netanyahu als ik president ben geworden,’ schrijft hij in een tweet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.