buitenland

Blatter en Platini acht jaar geschorst om dubieuze betaling

Door Thomas Borst - 21 december 2015

De mondiale voetbalbond FIFA heeft Sepp Blatter en Michel Platini een schorsing van acht jaar opgelegd wegens het overtreden van de ethische regels. De tuchtkamer van de ethische commissie van de FIFA heeft dat maandag besloten. De straf gaat per direct in.

FIFA-baas Blatter en UEFA-voorman Platini worden gestraft voor een geheime betaalafspraak in 2011. Daarbij ontving Platini 1,8 miljoen euro van de Zwitser, zonder dat daar iets van bekend was binnen de organisatie van de voetbalbond. In ruil voor de financiële toedracht zou Platini Blatter met ‘bepaalde diensten hebben geholpen’, zei justitie in oktober.

Blatter is het niet eens met de schorsing van de FIFA en gaat in beroep. Hij zal daarvoor naar de beroepskamer bij de FIFA, sporttribunaal CAS en mogelijk ook naar de Zwitserse rechtbank stappen. ‘Ik zal strijden voor mijzelf en voor de FIFA,’ zei hij tijdens een persconferentie naar aanleiding van de schorsing.

Ontkenning

Platini heeft altijd ontkend dat er sprake was van smeergeld. De Fransman verklaarde dat hij onder contract stond bij de FIFA, op het moment dat hij het miljoenenbedrag ontving. Daardoor zouden zich volgens hem geen illegale praktijken hebben voorgedaan.

De ethische commissie van de voetbalbond vindt dat de betaling van geen kant deugt. In oktober schorste de FIFA Blatter en Platini al voor negentig dagen. De aanklager van de ethische commissie eiste eerder dat de twee kopstukken levenslang geschorst zouden worden vanwege corruptie.

Zitting

Bij een laatste zitting over de strafzaak zei Blatter dat hij onschuldig was en Platini was niet aanwezig. Laatstgenoemde reageerde eerder furieus op de schorsing die hem werd opgelegd. Platini stelde zich even goed verkiesbaar voor het voorzitterschap van de FIFA om Blatter op te volgen.

Een aantal uur voor de schorsing die de twee in oktober kregen opgelegd, diende Platini de benodigde steunbetuigingen in bij de voetbalbond voor het voorzitterschap. Daarvoor kreeg hij steun van vijf voetbalbonden – waaronder de KNVB. Binnen de FIFA stond Platini lange tijd bekend als de gedoodverfde opvolger van Blatter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.