buitenland

Blatter en Platini: hard geraakt, maar nog niet helemaal knock-out

Door Thomas Borst - 22 december 2015

De mondiale voetbalbond FIFA lijkt eindelijk schoon schip te maken binnen de organisatie, nu voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorman Michel Platini voor acht jaar zijn geschorst door de ethische commissie van de bond. Maar het duo legt zich daar niet bij neer.

De twee kopstukken van de voetbalwereld mogen zich de komende acht jaar niet bezighouden met activiteiten gerelateerd aan voetbal, wegens een dubieuze betaling in 2011. Blatter maakte destijds een bedrag van 1,8 miljoen euro over aan Platini, omdat de Fransman hem zou hebben geholpen met ‘bepaalde activiteiten binnen de voetbalbond’. De financiële transactie stond niet in de boeken van de voetbalbond.

Onschuld

Platini benadrukt dat zich geen illegale praktijken hebben voorgedaan bij de overboeking, omdat hij op het moment van betaling in dienst was van de FIFA. Ook Blatter is zich van geen kwaad bewust. De ethische commissie van de FIFA oordeelde anders en schorste het duo.

Het nieuws komt niet uit de lucht vallen. Er hangt al jaren een corrupte geur rondom het hoofdkantoor in het Zwitserse Zürich, waar Blatter als een absolute vorst regeerde over de voetbalwereld. In september werden er eindelijk serieuze stappen ondernomen tegen de bestuurder. De Zwiterse justitie begon een strafrechtelijk onderzoek naar Blatter en daarmee werd hij voor het eerst in staat van beschuldiging gesteld.

Drie maanden eerder werden er al zeven FIFA-bestuurders gearresteerd, nadat de FBI een grootschalig onderzoek was gestart naar omkoping, witwassen en afpersing door leden van de bond. Ook de secretaris-generaal van de FIFA, Jerôme Valcke, werd in oktober geschorst. Samen met Blatter en Platini moest hij zich voor negentig dagen onthouden van de voetbalwereld.

Gedoodverfde opvolger

Daarmee werd de organisatie van de bond flink uitgedund. Blatter heeft al aangekondigd dat hij in 2016 zal aftreden en binnen de FIFA stond Platini bekend als de gedoodverfde opvolger van de Zwitser. Blatter speelde een voorname rol bij de aanstelling van Platini als voorzitter van de UEFA in 2007 en daarna zijn de twee alleen maar naar elkaar toegegroeid.

Opvallend waren de uitspraken van Platini over de onder druk staande positie van Blatter in mei. ‘Als UEFA willen wij niet meedoen aan een nieuw mandaat van Blatter. Hij moet direct opstappen,’ vond Platini, die zijn leermeester van de troon wilde stoten om daar vervolgens zelf plaats te nemen.

Horrorscenario

Platini stelde zich verkiesbaar voor het voorzitterschap van de FIFA en had daarvoor steun gewonnen van vijf voetbalbonden – waaronder de Nederlandse KNVB. De Fransman wil nog steeds niets liever dan voorzitter worden en gaat zijn schorsing aanvechten.

Sporttribunaal CAS zal op 23 februari een oordeel vellen over het hoger beroep van Platini. Drie dagen later zullen de voetbalbonden hun stem uitbrengen op de opvolger van Blatter. De puzzelstukjes kunnen in die week allemaal op de juiste plek vallen voor Platini: een horrorscenario voor de voetbalwereld.

Toch lijkt Platini, heilig overtuigd van zijn onschuld, juridisch niet sterk te staan. Naast de dubieuze betaling in 2011, heeft de bestuurder geen ongeschonden reputatie. Hij speelde een belangrijke rol in de toewijzing van het WK 2022 in Qatar. In ruil voor de organisatie van het toernooi zou smeergeld zijn betaald.

De FIFA heeft nog een hele lange weg te gaan bij het zuiveren van de gehele organisatie. Het zal nog jaren duren voor de voetbalbond niet meer in een adem wordt genoemd met corruptie, maar een definitieve schorsing van Blatter en Platini op 23 februari zou een goede eerste stap zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.