buitenland

Bloedbad in Californië, daders op vrije voeten

Door Servaas van der Laan - 02 december 2015

In de Amerikaanse stad San Bernardino (Californië) heeft een onbekend aantal schutters een bloedbad aangericht in een centrum voor mensen met een ontwikkelingsstoornis. De dader(s) is/zijn ontsnapt.

Het hoofd van de politie van San Bernardino zei dat er veertien doden en evenveel gewonden waren geteld. Die aantallen kunnen nog veranderen, voegde hij toe. De gewonden zijn naar drie ziekenhuizen in de stad gebracht. Over kinderen onder de slachtoffers, was hem niets bekend.

De FBI had vier uur na de schietpartij in San Bernardino nog geen idee of er sprake is van een terroristische aanslag. Dat zei een woordvoerder van de federale politie tegen de media.

Motief onbekend

De politie gaat nog steeds uit van drie daders, die mogelijk in een zwarte auto zijn gevlucht. Er is in elk geval nog niemand aangehouden. Over motief en identiteit van de daders is nog niets bekend. Ze droegen militaire uniformen tijdens de aanval, zei de FBI. Er is een grote zoektocht door de politiekorpsen in de hele regio gaande.

Getuigen zeggen meerdere schutters met lange geweren, vermoedelijk Kalasjnikovs, gezien te hebben. De daders zijn ontkomen in een zwarte terreinwagen. Het zou gaan om drie zwaar bewapende mannen. Dat melden enkele Amerikaanse media.

In de buurt van het gebouw is een zwarte GMC Yukon gevonden. Waarschijnlijk is dit de vluchtauto geweest die de daders hebben achtergelaten.

Een woordvoerder van een hulpdienst ter plaatse sprak tegen de omroep ABC van twaalf doden en ongeveer tien gewonden. Het officiële dodental staat voorlopig op 3, meldt persbureau Reuters.

Volgens de omroep CBS is een explosievenopruimingsdienst ter plekke om een verdacht pakketje te inspecteren.

Sociale dienst

De schietpartij had rond 11 uur ’s ochtends lokale tijd plaats bij het Inland Regional Center, een gebouw van drie verdiepingen waar een afdeling van de sociale dienst kantoor houdt. De ruimte waar de schutters zijn binnengedrongen werd gehuurd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid.

Onbekenden zouden het brandalarm af hebben laten gaan, waarop de mensen het gebouw probeerden te verlaten. Vervolgens zouden de schutters het vuur hebben geopend op een aantal mensen in het gebouw.

De politie heeft het pand omsingeld en evacueert de mensen die er werken. Wegen in de wijde omgeving zijn afgezet. Er waren 540 mensen in het gebouw gedurende de schietpartij.

Volgens de eerste berichten zijn er 12 doden gevallen. De brandweer van San Bernardino zei een melding binnen te hebben gekregen waarin werd gesproken van 20 slachtoffers.

Over de motieven voor de schietpartij is nog niets bekend. Autoriteiten spreken van een ‘incident met een nog actieve schutter’. De daad leek goed voorbereid aangezien de mannen zwaar bewapend waren en mogelijk ook kogelvrije vesten droegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.