buitenland

Cameron krijgt tegenwind: Britse EU-voorstellen ‘onaanvaardbaar’

Door Emile Kossen - 17 december 2015

De Britse premier David Cameron blijft mensen in Groot-Brittannië beloven met ‘een goede EU-deal’ terug te komen, maar een reeks Europese leiders laat zich kritisch uit over het wensenlijstje van de premier.

Voor aanvang van de EU-top waar regeringsleiders donderdag zullen discussiëren over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië, noemde EU-president Donald Tusk delen van de Britse voorstellen voor veel lidstaten ‘onaanvaardbaar’. Het hoofd van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei graag te willen kijken naar ‘andere voorstellen dan die van de Britse premier.’

Kernwaarden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei woensdag bovendien dat Duitsland in de onderhandelingen met de Britten ‘de kernwaarden van Europese integratie niet wil, en niet zal bespreken.’ Grootste struikelblok lijkt Camerons eis te zijn dat migranten die binnen de EU verhuizen de eerste vier jaar in het nieuwe land geen recht mogen hebben op uitkeringen.

De afgelopen tijd heeft Cameron verschillende Europese leiders bezocht om steun te vragen voor zijn voorstellen, met gemengde resultaten. In Polen werd zijn voorstel om uitkeringen te korten op EU-migranten fel aangevallen. Toch zou onder meer Duitsland achter de schermen steun hebben toegezegd aan de Britten, zolang Cameron erin slaagt ook wat andere lidstaten met zich mee te krijgen.

‘Geen plan B’

Donderdagavond neemt Cameron het woord op de top. Verwacht wordt dat hij zijn wensenlijst niet zal aanpassen en erop zal blijven hameren dat de Unie gebaat is bij een verlengd EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

In eigen land lijken ondertussen steeds meer Britten voorstander te worden van een ‘Brexit.’ 47 procent van de Britten zegt de EU te willen verlaten, volgens een peiling in de Britse krant The Telegraph. Minder dan een vijfde van de ondervraagden zegt te verwachten dat Cameron zijn beloftes van een ‘goede deal’ kan waarmaken. Voor het eind van 2017 zal een EU-referendum in het land worden gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.