buitenland

Cameron ondervindt weerstand in Polen tegen EU-plan uitkeringen

Door Thomas Borst - 11 december 2015

David Cameron wil migranten die vanuit de Europese Unie naar Groot-Brittannië komen voor vier jaar uitsluiten van werkloosheidsuitkeringen. Bij een bezoek aan Polen kreeg hij weinig steun voor dat voorstel.

De Poolse premier Beata Szydlo is het niet eens met die plannen. Volgens Szydlo discrimineert Cameron de Poolse inwoners met het voorstel, wat in strijd is met het vrije verkeer van arbeid.

Tegenslag

Cameron zal het oordeel van Szydlo als een tegenslag ervaren in zijn campagne om de Britten bij de EU te houden, aangezien veel tegenstanders van het Britse EU-lidmaatschap wijzen op het groeiende aantal uitkeringsgerechtigden uit andere EU-landen.

In januari wordt er opnieuw overlegd over het migratievoorstel. ‘Op het punt van het ontzeggen van de uitkeringen moeten we met onder meer Polen naar een oplossing zoeken,’ zei Cameron.

Er wonen honderdduizenden Polen in Groot-Brittannië. Ook uit Bulgarije en Roemenië komen veel migranten die in het Verenigd Koninkrijk leven. Overeenstemming over het onderwerp is voor zowel Groot-Brittannië als de Oost-Europese landen zeer belangrijk.

Cameron probeert de Britten in de EU te houden en het beschermen van de interne markt is een belangrijke voorwaarde voor de Britse premier. Voor het einde van 2017 wordt er een referendum georganiseerd, waarbij de Britse bevolking stemt over het lidmaatschap van Groot-Brittannië binnen de EU.

Bureaucratie

Britse EU-sceptici zeggen ook dat het Europees parlement steeds meer zeggenschap verliest binnen de EU. Volgens hen komt er teveel macht in Brussel te liggen en wordt de EU te bureaucratisch bestuurd. De hervormingen die Cameron wil doorvoeren om dit te voorkomen, werden wel gesteund door Szydlo.

Camerons grote doel is om Groot-Brittannië bij de EU te houden, nadat de hervormingsvoorstellen zijn doorgevoerd. De premier denkt dat de Britten een stuk beter af zijn binnen de Unie als zijn plannen worden gerealiseerd. Volgende week worden de voorstellen besproken in Brussel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.