buitenland

Clinton: illegale immigranten krijgen staatsburgerschap

Door Thomas Borst - 15 december 2015

De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft beloofd dat alle illegale immigranten die in Amerika verblijven, staatsburger mogen worden als zij tot president wordt verkozen van het land.

‘Als je hard werkt, van dit land houdt en hier een goede toekomst wil opbouwen voor jezelf en kinderen, dan moeten wij een manier vinden om je staatsburger te laten worden,’ zei Clinton tijdens de National Immigrant Integration Conference in New York. Bij de conferentie waren ongeveer duizend toeschouwers, vooral afkomstig uit Latijns-Amerika.

Problemen

In de Verenigde Staten wonen en werken ongeveer elf miljoen immigranten. De Democratische presidentskandidaat wil die problemen snel oplossen door onder meer de administratiekosten af te schaffen bij het verkrijgen van het Amerikaans staatsburgerschap.

Clinton gaat aan kop in de peilingen bij de Democratische kandidaten. Ze sprak op de conferentie ook over haar Republikeinse collega’s. ‘Ze gaan de extreme kant op en verwijderen zich van de rest van Amerika,’ was ze kritisch.

Trump

Eerder had ze al kritiek geuit op de Republikein Donald Trump na zijn waarschuwing om de Amerikaanse grenzen te sluiten voor moslims. ‘Hij is over de grens gegaan. Wat hij zegt, is niet alleen beschamend en verkeerd – het is ook gevaarlijk.’

Clinton was niet de enige die zich fel uitliet over Trump. Hij kreeg kritiek uit verschillende hoeken, maar zijn populariteit lijkt daar niet onder te lijden. Uit een peiling van de Monmouth University bleek maandag dat hij de favoriete presidentskandidaat is onder 41 procent van de Republikeinen. Trump wordt gevolgd door senator Ted Cruz (14 procent) en Marco Rubio (10 procent).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.