#American Dreamers

Clinton: Trump ronselt jihadisten voor IS met uitspraken

Door Thomas Borst - 20 december 2015

De uitspraken van Donald Trump over een totale immigratiestop zijn koren op de molen van Islamitische Staat (IS), vindt de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Volgens Clinton spreekt Trump precies uit wat IS wil horen.

‘Trump is een van de betere rekruteerders van IS aan het worden,’ zei ze zaterdagavond tijdens het derde debat met haar medekandidaten. De Republikeinse kandidaat Trump kondigde een aantal weken aan de Amerikaanse grenzen te willen sluiten voor alle moslims en kreeg veel kritiek op die uitspraken.

Clinton denkt dat de terroristen van IS de uitspraken van de vastgoedmagnaat zullen gebruiken om nieuwe jihadisten te ronselen. ‘Trump heeft kan erg goed mensen in woede laten ontsteken met zijn gebral en onverdraagzaamheid.’

Syrië

Bij het debat was terrorismebestrijding een belangrijk thema. Na de aanslagen in San Bernardino een meer dan actueel onderwerp voor de Amerikanen. De belangrijkste concurrent van Clinton, Bernie Sanders, wil de burgeroorlog in Syrië op een hele andere wijze aanpakken dan Clinton.

Zo geeft Sanders een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad niet de hoogste prioriteit, in tegenstelling tot Clinton. ‘Uiteraard is Assad een vreselijke dictator, maar het is niet Assad die de Verenigde Staten aanvalt, wel Islamitische Staat,’ zei Sanders. Hij benadrukte ‘niet zo’n grote aanhanger van een regimewissel te zijn’ als Clinton. Daarbij memoreerde Sanders aan 2002, toen Clinton haar goedkeuring uitsprak over een Amerikaanse oorlog in Irak.

Peilingen

Clinton denkt dat het aftreden van de Syrische president een belangrijke stap is die genomen moet worden in het vredesproces. Ook pleit ze voor een sterkere internationale coalitie tegen IS.  ‘Als je in het Midden-Oosten een coalitie wil opzetten om IS te bestrijden, moet je niet de landen die je daarvoor nodig hebt, tegen je in het harnas jagen.’

Over 43 dagen starten de voorverkiezingen. Naast Clinton en Sanders is ook Martin O’Malley kandidaat, maar hij is van de drie het minst populair in de peilingen. Clinton gaat aan kop in die peilingen met 56 procent, tegenover 31 procent voor Sanders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.