buitenland

Deense eurosceptici winnen referendum

Door Servaas van der Laan - 03 december 2015

Denemarken heeft zich donderdag uitgesproken tegen verdere integratie van de EU-regels op het gebied van justitie. Uit een exitpoll blijkt dat 53 procent van de Deense kiezers ‘nee’ zegt tegen meer Brussel.

Op papier was het een referendum over deelname aan het gemeenschappelijke Europese justitiebeleid, maar veel Denen grepen het referendum aan om hun onvrede over Europa uit te spreken.

Migratie

Denemarken heeft op enkele gebieden, zoals justitie, een opt-out weten te bedingen. Dit betekent dat het land niet mee hoeft te doen met bepaalde EU-regels op het gebied van justitie.

Dit levert voordelen op, het land behoudt immers de soevereiniteit, maar ook nadelen. De Deense regering zegt dat door een afwijzing van de Europese justitieregels ook een toegang tot Interpol in gevaar komt.

Eurosceptici

De uitslag van het referendum is een grote overwinning voor de eurosceptische Deense Volkspartij. De partij had van te voren opgeroepen om ‘nee’ te stemmen, zodat Denemarken autonome beslissingen kan blijven nemen op het gebied van justitie.

Het referendum ging weliswaar niet direct over migratie, maar volgens de Volkspartij zou een ‘ja’ betekenen dat Denemarken ook op het gebied van migratie meer macht zou moeten inleveren aan Brussel.

Motie van wantrouwen

Denemarken nam de afgelopen maanden enkele restrictieve maatregelen op het gebied van migratie. Zo werden de uitkeringen voor asielzoekers verlaagd en de duur van de procedure voor gezinshereniging verlengd.

Vooraf was er veel onduidelijkheid in Denemarken over de precieze betekenis van het referendum. Duidelijk is wel dat de uitslag een flinke motie van wantrouwen betekent tegen Brussel van het Deense volk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.