buitenland

Denemarken: migranten moeten meebetalen aan eigen opvang

Door Thomas Borst - 20 december 2015

De Deense regering heeft een wetsvoorstel ingediend om asielzoekers te laten meebetalen aan hun eigen opvang. In het wetsvoorstel staat onder meer dat binnenkomende migranten hun waardevolle bezittingen moeten afstaan.

Onder die waardevolle bezittingen vallen contant geld en juwelen. Zo moet de douane de mogelijkheid krijgen om contant geld boven de vierhonderd euro in te nemen. Horloges, trouwringen en telefoons hoeven niet ingeleverd te worden vanwege de persoonlijke waarde. Het wetsvoorstel wordt toegelicht door het ministerie van Immigratie.

Regels

Ook asielzoekers die al in het land wonen, zullen te maken krijgen met de nieuwe regels. Volgens minister Inger Støjberg van Integratie moeten de maatregelen er aan bijdragen om de asielopvang betaalbaar te maken. Ook Denemarken had de afgelopen maanden te maken met een enorme toestroom van migranten.

De regering kondigde scherpere asielregels aan, in de hoop dat de migranteninstroom afnam. De uitkering voor asielzoekers werd met 45 procent verlaagd en de regels voor gezinshereniging werden aangescherpt.

De regering probeerde de strenge regels onder de aandacht te brengen bij de asielzoekers door te adverteren in Libanese kranten. De aanpak bleek te werken, want in augustus kwamen er vijfhonderd minder asielzoekers binnen dan een jaar eerder. Het Deense ministerie van Immigratie wil de regels nu nog verder aanscherpen om de asielopvang beter te kunnen bekostigen.

Reacties

De reacties op de wetsvoorstellen van Denemarken zijn vernietigend. Tegenstanders in het land trekken de vergelijking met wat Duitsland in de Tweede Wereldoorlog met Joden deed. De oppositie vreest voor de reputatie van de Denen in het buitenland.

In januari zal er worden gestemd in het Deense parlement over de plannen. Als het parlement instemt, dan zal de wetgeving al in februari worden doorgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.