buitenland

Derde aanslagpleger concertzaal Le Bataclan geïdentificeerd

Door Lilit Martirosova - 09 december 2015

De Franse politie heeft de identiteit vastgesteld van de derde terrorist die op 13 november een bloedbad aanrichtte in de Parijse concertzaal Le Bataclan. Het gaat om de Fransman Fouad Mohamed-Aggad.

Dit nieuws werd woensdag bevestigd door Franse media. Volgens de krant Le Parisien is de 23-jarige Fouad Mohamed-Aggad afkomstig uit Straatsburg. Hij maakte deel uit van een groep jihadisten die in 2013 naar Syrië afreisde.

De identiteit van Fouad Mohamed-Aggad werd volgens Le Parisien eind vorige week vastgesteld na lang en zorgvuldig onderzoek door de forensische politie.

Broer

In het voorjaar van 2014 keerden zeven van de Syriëgangers terug in Frankrijk en werden meteen gearresteerd. Fouad Mohamed-Aggad bleef achter in Syrië en vond er een bruid. De zeven anderen, onder wie Fouads broer Karim (25), zitten op dit moment vast in Frankrijk.

Mohamed was de tot nu onbekend gebleven derde zelfmoordterrorist die, tijdens een concert van de Eagles of Death Metal, samen met Samy Amimour en Ismael Omar Mostefaï 89 mensen doodschoot. Na de beschietingen bliezen de terroristen zichzelf op.

Schutters

Amimour en Mostefaï hadden de Franse nationaliteit en waren woonachtig in België. Ze zijn geïdentificeerd via vingerafdrukken. Mostefaï was alleen bekend bij de politie omdat hij acht keer is aangehouden voor kleine vergrijpen.

Amimour werd in 2012 aangeklaagd wegens terroristische activiteiten en omdat hij van plan was om naar Jemen te reizen en zich daar deel te nemen aan de jihad. Hij stond onder toezicht van justitie maar verdween uit beeld in 2013.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.