buitenland

Duitse deelstaten trekken 17 miljard uit voor migratiecrisis

Door Thomas Borst - 29 december 2015

Om de migratiecrisis in Duitsland volgend jaar in goede banen te kunnen leiden, hebben de Duitse deelstaten gezamenlijk zo’n 17 miljard euro gereserveerd. Naar verwachting zullen de kosten echter nog hoger uitvallen.

Dat schrijft de Duitse krant Die Welt dinsdag op basis van gesprekken met de ministers van Financiën bij de deelstaten. Alleen de deelstaat Bremen wilde geen informatie geven over de financiën.

Beieren

Beieren – de grootste en waarschijnlijk ook de meest besproken deelstaat – maakt 3,31 miljard euro vrij. De autoriteiten van de grensplaats kregen de afgelopen maanden te maken met enorme aantallen migranten die vanuit Oostenrijk ‘ongecoördineerd‘ naar de Duitse grens werden gebracht.

Daar ontstond een enorme chaos en lange wachtrijen door de onverwachte toestroom aan mensen. In Beieren zelf was vaak onvoldoende opvangcapaciteit om iedere asielzoeker te huisvesten, dus moesten zij elders in het land worden ondergebracht.

Record

De Duitse regering rekende dit jaar in totaal op zo’n 800.000 asielzoekers, maar die schatting bleek al snel te laag te zijn. Begin december meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er 964.574 migranten geregistreerd waren – ongeveer twintig keer zoveel als het aantal asielzoekers dat Nederland bereikte. Nooit eerder kreeg Duitsland er zoveel nieuwe inwoners bij.

Duitsland geldt voor veel asielzoekers als het gedroomde land. Na de invitatie van bondskanselier Angela Merkel werd het land overspoeld met asielzoekers. Ondanks felle kritiek binnen haar eigen partij en van en oppositiepartijen, bleef ze haar omstreden lijfspreuk ‘Wir schaffen das’ herhalen.

Ondertussen groeide ook in de lokale politiek de weerstand tegen Merkels asielbeleid. De lokale autoriteiten klaagden dat ze mensenmassa’s niet meer aankonden en schoven de schuld daarvoor in de schoenen van de bondskanselier.

Draai

Merkel weigerde lang een limiet te stellen aan het aantal asielzoekers dat Duitsland aan zou kunnen, maar daar leek in december toch verandering in te komen. ‘Het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt, moet drastisch naar beneden,’ zei ze op een partijcongres.

‘We hebben de bezwaren van mensen die zich zorgen maken over de toekomst in acht genomen, en dat betekent dat we het aantal mensen dat naar ons toe komt willen verminderen,’ verklaarde Merkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.